Marino Lambrix

Het is niet het doel, maar de weg ernaartoe die boeiend is. De weg naar een succesvolle kappersloopbaan is soms lang, kronkelend maar uiteindelijk zeer interessant. Wij ontmoetten Marino Lambrix uit Lummen en waren onder de indruk van zijn werk en de manier waarop hij besluit, “I did it My Way”.

Maar om een lang verhaal kort te houden: de appel viel uiteindelijk niet ver van de boom!
“Als kind groeide ik op in de kapperswereld, mijn papa was een gevierd en geprezen kapper/barbier. Maar zo lang als ik me kan herinneren, had ik mezelf beloofd nooit kapper te worden. Dat heet dan een gezonde afkeer zeker van wat veel te vertrouwd is. Ik koos dus voor een stoere, degelijke opleiding mechanica. Maar na enkele jaren moest ik eerlijk zijn met mezelf: ik was diep ongelukkig omdat ik in dat beroep niets van mijn creativiteit kwijt kon. En dat deed pijn. Een kappersopleiding hielp me mezelf helemaal terug te vinden. Door hard te werken, veel te oefenen, te experimenteren en me hoofdzakelijk op de snit te hebben toegelegd, groeide ik als mens.”

Waar heeft u het meest bijgeleerd?
Marino: “Vrij snel kreeg ik de kans om naar Toni&Guy in London te trekken en er twee jaar te werken. Ik heb daar veel, misschien zelfs alles geleerd. Het is een fijne school maar ook de omgeving werkt stimulerend. London blijft dé stad waar het meest wordt geëxperimenteerd, en dat opent tal van persoonlijke perspectieven. Je ziet er de meest extreme kapsels op straat en dat inspireert mij op meerdere vlakken. De London Fashion Week of LFW wint ook nog steeds aan internationale belangstelling en niet enkel voor mode, minstens evenzeer voor kapsels. En er ontstaat telkens een boeiende kruisbestuiving tussen backstage kappers, designers, merken, … de intense samenwerking stimuleert creativiteit. We nemen allen expertise én visibiliteit mee naar huis.”

Hoe kwam u dan bij Label.M terecht?
Marino: “In London stond ik bij Toni&Guy mee aan de wieg van Label.M, een merk voor kappers door kappers en ontstaan rond Sacha Mascolo… Het hele Label.M gamma werkt opbouwend vanaf de haarwortel, met de shampoo en de conditioner merk je al meteen het verschil. De haren voelen anders in de hand en je kunt er al een heel eind mee onderweg. De afwerkingsproducten vereist om het beoogde resultaat te bereiken is beperkt.”

Werkt u vandaag voor een baas of zelfstandig?
Marino: “Sinds kort heb ik een eigen salon in Lummen – waar ik vandaan kom – geopend. Voorlopig werk ik hier alleen. Ik vind dat heel fijn om alleen te werken, heel relax. Het is een droom die werkelijkheid is geworden. Ik heb het altijd al klein willen houden. Al zo’n vijftien jaar timmer ik aan de weg, veelal alleen. Soms voor een baas maar vrij snel heb ik nood aan zelfstandig werken. Dan huur ik een stoel in een salon in Brussel of Antwerpen. Ik knip graag kort, lang, krullen, commercieel of extreem, afhankelijk van de wensen van de klant en indien nodig kan ik beroep doen op een coloriste. Daarnaast werk ik ook graag in teams aan projecten voor televisie of film. Ik heb meegewerkt aan Project Runway, Sara of de Belgische versie van Ugly Betty, TVL maar ook aan films zoals Marina, over het leven van Rocco Granata, Oorlogsgeheimen, Moonwalkers, De zaak Menten, …”

Hoe ziet u de toekomst van u en uw zaak evolueren?
Marino: “Mensen hebben steeds minder vrije tijd te besteden, zich verplaatsen kost veel tijd dus moet een kapsalon meer bieden dan diensten voor het haar. Ik denk dat visagie, nagel stylisme, esthetiek oa. om zich met wimpers en wenkbrauwen bezig te houden .. aan belang zullen winnen, zodat een vrouw alles op één adres kan laten uitvoeren. Ik geloof in het samenbrengen van een aantal experten, elk op hun domein. Ik doe al beroep op een visagiste en hoop dat steeds meer te kunnen doen.

Waar haalt u uw zuurstof vandaan?
Marino: “Mijn werk is mijn passie dus ik heb daarbuiten weinig nodig, het geeft me zuurstof .. ik vind het heerlijk om op het ‘world wide web’ te surfen, om te snapchatten, … Zo zie ik de hele wereld in een minimum van tijd, volg aandachtig enkele fashion websites, muziek en subculturen, etc.. als ik naar London terugkeer om te werken, koppel ik er altijd een dag voor mezelf of beter gezegd voor de straat aan toe… daar valt veel boeiends te beleven.”

Marino Lambrix
5, 3560 Lummen
Tel. 0475 54 28 24

Pin It on Pinterest