FAB KEN HAIRDESIGN

Ken ontmoette ik vaak tijdens Dessange werk sessies, shows of in de coulissen van een Brussels mode evenement. Na twintig jaar trouwe dienst, start hij zes jaar terug met een klein, eigenzinnig salon tussen de Antoine Dansaert straat en Sint Katelijneplein. Twee jaar terug associeert hij zich met Fabian voor een no nonsens aanpak.

Het salon is heel puur met een kapeiland in het midden, helemaal in het wit uitgevoerd met één turkoois kleuraccent: een gezellige en knusse zetel waar trouwe klanten graag plaats nemen om te wachten. Want het salon is gemengd, niet alleen zijn dames én heren hier welkom, ook afspraken worden met niet-afgesproken kapselbeurten gemengd en Fabian knipt op droog haar en Ken op natte haren! De eerste kleurt haren als een kunstenaar en de tweede houdt van opsteekwerk. British meets French hairdressing, terwijl ze beide aandachtig luisteren naar de klant.

Waarom zette u zes jaar terug de stap naar zelfstandigheid?
Ken “Bij Dessange heb ik schitterende jaren gekend. Ik heb er ook mijn vak geleerd, het is en blijft een schitterende leerschool. De technieken, de kwaliteit van de service, alles is netjes afgelijnd en vakkundig uitgestippeld. Daarbij hoort ook de zo herkenbare Haute Couture aanpak. Wanneer ik veertig werd, bleef de drang naar zelfstandigheid knagen en ik dacht, of ik doe het nu, of ik doe het nooit meer. Dus ik heb toen de sprong gewaagd, aanvankelijk toch zeer verwarrend, maar zeer snel wist ik wat ik wou en zeker wat ik niet wou.

Wist u meteen dat u in de Brusselse benedenstad een salon wou openen en met welke producten u zou werken?
Ken “Ja, in mijn hoofd nam het salon snel vorm aan – het zou wit zijn met enkele huiselijke elementen – en in deze wijk. Het is hier inderdaad zoals vaak wordt gezegd, een echte smeltkroes. Een aantal klanten zijn mij hier gevolgd en trouw gebleven, maar ik heb er hier nieuwe bijgemaakt. Zeer typisch hier, is dat ze echt de Belgische mode en ontwerpers volgen en zich weinig van de internationale modescène aantrekken. Sinds Fab zich twee jaar terug met mij associeerde, trekken we samen nog andere klanten aan. Het is heerlijk zo samenwerken, we vullen elkaar perfect aan, en toch hebben onze klanten er geen moeite mee om ons te verwisselen wanneer één van ons het veel te druk heeft.

Wat de producten betreft, bekoorde de TIGI packaging me onmiddellijk en de styling producten laten me toe precies te bereiken wat de klant verlangt. Kevin Murphy dient een heel ander publiek, een voor wie verzorging primeert. De haren sublimeren, door de verzorging, zodat ze stralen van gezondheid. Indien je dit koppelt aan de gepaste snit, schittert de haardos letterlijk. En veel langer dan voor een dag.

Kom, zegt Ken, we goan ne pot pakke in Le Laboureur.”

 

 

Deze buurt leeft echt met haar inwoners en hier komen zowel zakenlui als daklozen een pint pakken. KEN en FAB dragen op hun manier hun steentje bij tot het verfraaien van de buurt én haar inwoners door – nu het derde jaar op rij – vlak voor Kerst minder bevoorrechtten een make-over te geven. Waarom?
“Het schenkt enorm veel voldoening om mensen te zien glimlachen die dat door omstandigheden niet elke dag meer kunnen. Ik weet dat er niet veel nodig is om in de ‘misère’ terecht te komen. Maar ik doe dat niet alleen! Fab en een collega kapper samen met een aantal vrienden. Zij helpen met het uitdelen van kleding, met een versnapering, een attentie. Het is jaarlijks één heerlijk vermoeiende zondag die we aan mensen besteden die het niet breed hebben, en die heel dankbaar zijn.”

Waar haalt u uw inspiratie, uw motivatie en uw enthousiasme vandaan? Wat doet u zoal als u niet werkt?
“Mijn inspiratie komt van mensen, ik kan niet zonder mensen… een uitstap naar het Ter Kamerenbos op een weekdag als daar niemand is, daar word ik gek van. Ik hou van mensen, van theater, film, feestjes,… dat heb ik broodnodig, zonder overleef ik slechts een paar uur. TIGI is een uitstekende partner om bij te blijven wat er in de wereld op stijlvlak leeft. Daar voeg ik mijn ervaring en kennis aan toe. En onze klanten appreciëren ons werk. Ik houd bijvoorbeeld van opsteekwerk, iets waar weer veel vraag naar is. Jonge kappers moeten dit weer aanleren. Waarschijnlijk zal ik nog eens opleidingen verzorgen.”

Na ons gesprek heb ik geen tekening nodig om in te zien dat Ken en Fab zich hier als vissen in het water voelen. Als Ken droomt wil hij gewoon verder doen zoals hij bezig is, voor, door en met mensen blijven werken en de wereld elke dag iets mooier maken.

De slagzin op het raam van het salon spreekt boekdelen: If you are a racist, sexist, homophobic or an asshole, DON’T COME IN!

FAB KEN HAIRDESIGN
Rue Léon Lepage 39, 1000 Bruxelles
T. +32 477 52 87 54
www.facebook.com/fabhairdesignbrusselsfirst

Pin It on Pinterest