Rugpijn, spierpijn, gewrichtspijn?

Tijdens opleidingen en ontmoetingen met kappers wijst de Divisie Professionele Producten vaak op preventieve maatregelen om aandoeningen van het bewegingsapparaat (SSA) tegen te gaan.

75% van de beroepsziekten bij kappers houdt verband met SSA (spier- en skeletaandoeningen), veroorzaakt door repetitieve bewegingen en slechte houdingen. Het kostenplaatje is niet gering: noodgedwongen stoppen met werken, arbeidsongevallen, extra kosten doordat werknemers niet worden vervangen in het geval van een werkonderbreking, omzetverlies. SSA kunnen zelfs tot een vervroegd pensioen leiden, soms wel 10 jaar eerder dan voorzien omwille van ondraaglijke pijnen.

Er zijn nu opleidingsmodules en informatie ter beschikking om kappers goede praktijken op de werkvloer bij te brengen (3 keer 5 minuten: warm-up bij de aanvang van de dag + correcte houdingen tijdens de dag + stretchen aan het einde van de werkdag). Er is zelfs een handige poster om op te hangen in het salon.

Doelstellingen wereldwijd: tussen nu en drie jaar alle kappers/partners opleiden. Alle kappers wereldwijd bereiken met een gratis app die in 2017 wordt gelanceerd.

Het programma van de Divisie Professionele Producten, ‘with you against MSD’, werd in 2015 gelanceerd en geniet de steun van niemand minder dan ‘The Global Alliance for Musculoskeletal Health’, een internationaal netwerk van 1.000 professionals (wetenschappers, osteopaten) dat in nagenoeg 100 landen vertegenwoordigd is en kan rekenen op de steun van de VN & de WGO.

www.lorealprofessionnel.be/be-nl

Catherine Portevin

Pin It on Pinterest