Gedeelde groei …

kwaliteitskatoen

Eerlijk kwaliteitskatoen
Dit initiatief van L’Oréal is gebaseerd op een partnership met Fairtrade International en de coöperatieve van Kedougou in het zuidoosten van Senegal. Er wordt kwaliteitskatoen geteeld met enkel regenwater, met het grootste respect voor het milieu. Het katoen wordt verkocht tegen een prijs die de producenten extra inkomsten garandeert.

In 2015 kocht L’Oréal Professionnel, dat als eerste merk toetrad tot dit samenwerkingsverband, 62 ton katoen. Daarvan worden de handdoeken vervaardigd die het merk zijn kappers aanbiedt en die dagelijks worden gebruikt in de salons. Meer dan 500 katoentelers uit Kedougou profiteerden uiteindelijk van het programma.

Maatschappelijke en ecologische voordelen
Er werken 532 boeren in het raam van het samenwerkingsverband. Dankzij de gegarandeerde minimumprijs genieten de producenten rechtstreeks van meer dan € 24.000 extra inkomsten. De coöperatie krijgt bovendien een ontwikkelingsbonus van € 10.000 voor het financieren van nieuwe projecten in verband met infrastructuur, nieuwe materialen en gezondheid.

Door regenwater aan te wenden voor de teelt in plaats van te irrigeren, wordt er minder water verbruikt. Een beperking op het gebruik van chemische pesticiden resulteerde in een afname met 2.500 liter/jaar. Deze projecten hebben ook een sociale impact: zij houden de jongeren op de boerderijen en gaan de migratie van arbeidskrachten (naar de goudmijnen) tegen.

www.lorealprofessionnel.be/be-nl

Catherine Portevin

EVENEENS TE BEKIJKEN

Pin It on Pinterest