De baard is hot!

barber

Mannen klagen vaak dat vrouwen veel meer mogelijkheden met hun haar hebben dan zij. Nu is er een waardig alternatief waar mannen alle kanten mee uit kunnen : de baard!

Baard en snor zijn de nieuwe fashion statements
Op de Top Hair beurs in Düsseldorf was het overduidelijk: de baard is hot en het verzorgen van baard en snor is een nieuwe dimensie voor de kapper. Mooi getrimde baarden zijn modern (volgens een Europees onderzoek volgt 54% van de mannen deze trend) en mannen claimen hun eigen hoek in het kapsalon voor intensieve verzorging en een knip- en scheerbeurt van hun gezichtsbeharing. Maar het is veel meer dan dat: naar een barbershop gaan is een nieuwe vorm van wellbeing, compleet met nostalgische leren stoelen, retro inrichting, speciale verzorgingsproducten, warme handdoeken, aangepaste muziek en een glaasje gin of whisky. Op de beurs stelden maar liefst 45 merken hun speciale baard- en snorproducten ten toon. Een booming markt dus. Volgens een Australische studie in de Journal of Evolutionary Biology zouden volle baarden zelfs aantrekkelijker zijn voor vrouwen. 49% van de baarddragers bevestigt trouwens dat ze zich sexier voelen met een baard. 2017 laat een trend zien waarbij de lange hipster baard wat korter wordt maar alle stijlen lopen door elkaar en dat door alle generaties heen. Een weekendbaard van drie dagen, sikje, snor, lange baard of korte, zorgvuldig geknipte baard: de mannen hebben nog nooit zoveel keuze gehad.

Salvator Dali snor of Walter Van Beirendonck baard?
Een man besteedt gemiddeld 145 dagen van zijn leven aan het scheerritueel. Afgezien van het feit dat de meeste mannen zich na het scheren fris en schoon voelen, vindt het gros van de mannen scheren een tijdrovende bezigheid. Bovendien hebben heel wat mannen na het scheren last van rode plekken, irritaties enz. (de zogenaamde “scheerbrand”) Toch garandeert de juiste scheerbeurt volgens de regels van de kunst, met de juiste instrumenten en de juiste producten een zachte en gladde huid, de hele dag lang. Volgens specialisten kan het resultaat van droog scheren (met een scheerapparaat dus) nooit op tegen het resultaat van een baard die volgens de regels van de kunst geschoren is. Met een speciale scheerzeep dus die de haartjes soepel en zacht maken zodat het scheermes optimaal over de huid glijdt.

Dat baard en snor een belangrijk onderdeel kunnen uitmaken van je imago, bewijzen heel wat beroemde mensen: de snor van Salvator Dali, Hercule Poirot en Tom Selleck, de baard van Walter Van Beirendonck, Daniel Craig, Ashton Kutcher, Ben Affleck, Ryan Reynolds, Jude Law, David Beckham, enz. bewijzen dat gezichtsbeharing je uiterlijk én imago ingrijpend kunnen veranderen. Sommige acteurs die iets te jong ogen voor hun imago laten soms met opzet een baard staan om er ouder en gewichtiger uit te zien.

Hoe belangrijk het snor- en baardgebeuren is, wordt bewezen door het tandem van Schorem Barbers uit Rotterdam. Deze meester barbiers voeren wereldwijd een wervelende show op en worden in eigen land behandeld als echte rock stars.

De juiste vorm en het juiste onderhoud
Kies je voor een borstelsnor, een fijn streepje op je bovenlip, een goatee (geitensikje), een volle borstelige baard of juist een fijn getrimd ringbaartje in combinatie met een fijn omrande snor? Bij het kiezen van de juiste vorm voor jouw gezicht kan een barbier helpen. Want een rechthoekig gezicht vraagt om een andere baardvorm dan een rond gezicht of een hartvormig gezicht. Met de juiste gezichtsbegroeiing kunnen bepaalde gezichtscontouren worden versterkt of juist afgezwakt.

Maar een mooie baard (je moet je baard 52 dagen laten staan om een volle baard te krijgen) moet op dezelfde manier onderhouden worden als een goed kapsel. Dat geldt zeker voor dat deel van de baard die vlakbij de mond ligt en vanzelfsprekend in contact komt met drank en voedsel. Niets zo onappetijtelijk als restjes van lunch of diner die in de baardhaartjes zijn achtergebleven… Door een afspraak te maken bij de barbier kan je eigen persoonlijke stijl bepaald worden. Een regelmatige onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat de baard mooi in vorm blijft. Thuis kan een speciale shampoo gebruikt worden die zorgt voor een verzorgde en schone baard. Voor soepele en glanzende haartjes is er de baardolie die de kin begroeiing een lichte glans geeft. Deze baardolie heeft ook steeds vaker een subtiel parfum. Enkele druppels in de handpalmen en openwrijven over huid en baard voor een heerlijk effect.

Voor het dagelijks onderhoud van de baard hebben barbiers ook een heel gamma speciale borstels in de aanbieding, gemaakt van mooie houtsoorten in combinatie met everzwijnhaar. Een ander onmisbaar accessoire is natuurlijk de scheerkwast waarmee de scheerzeep tot de juiste consistentie en romigheid wordt omgetoverd. Het aanbrengen van de scheerzeep (die ook al speciale verzorgende ingrediënten bevat) is al een eerste massage die de doorbloeding van de huid stimuleert. Een heel leuk accessoire is de Barberang. Een soort van vorm sjabloon die de kapper-barbier gebruikt om de perfecte vorm en aflijning te geven aan baard of snor. Deze vorm kan ook thuis gebruikt worden.

Sylvia Silvester

EVENEENS TE BEKIJKEN

Pin It on Pinterest