Frédéric Van Espen

Initieel zakten Didier en Rosalinde in de jaren ‘60 uit Frankrijk naar ons land af om er Alexandre de Paris te vertegenwoordigen maar in 1966 openden ze ook hun eigen kapsalon. Maison Didier & Rosalinde groeide al snel uit tot een referentie inzake stijl en verfijning. Frédéric Van Espen, die de fakkel in 2003 overnam, is niet alleen erg geliefd door talloze vips maar ook door personaliteiten uit de aristocratie en de politiek en door onze eigenste Koningin Mathilde. Een interview met de kapper van onze vorstin.

Hoe kwam u in dit prachtige salon in de Brusselse wijk rond het Ter Kamerenbos terecht?
FVE: “Ik was 22 toen ik hier in 2003 net na mijn opleiding aan de slag ging. Omdat ik altijd al gefascineerd was door de reputatie van dit salon in dit prachtige herenhuis uit de jaren ‘30 besloot ik er spontaan te solliciteren. Rosalinde liet mij een dag proefdraaien en merkte meteen dat ik talent had… maar ik was te jong en had geen ervaring. Omdat ik erg zichtbaar teleurgesteld was over het feit dat ik niet werd aangenomen en omdat ook het personeel vond dat ik erg gemotiveerd en sympathiek was, belde ze me een week later terug met de melding dat ze me een kans wilde geven. De jaren daarop volgde een erg fijne samenwerking in een als het ware moeder/zoonrelatie. Nu nog, vraag ik al eens haar mening ook al denken we niet altijd hetzelfde. Na vijf jaar voor haar te hebben gewerkt, stelde ze mij op mijn 27ste voor haar salon over te nemen. Volgens haar was ik de geknipte persoon en belichaamde ik de geest van het huis perfect. Het was een hele opdracht om op die leeftijd zo’n prestigieus huis over te nemen. Ik werd niet altijd even au sérieux genomen.”
Hoeveel personeelsleden managde u toen?
FVE: “Didier & Rosalinde was een huis met veeleisende klanten en vijftien personeelsleden. Dat ging gepaard met een aanzienlijke investering maar gelukkig kreeg ik de steun van externe geldschieters. Het begin was moeilijk, maar nu, dertien jaar later, nu het huis zijn vijftigste verjaardag viert, ben ik heel trots en verheugd om deze traditie verder te mogen zetten.”
Het huis is gekend om tal van vips te kappen. Was Paola ook klant?
FVE: “Neen. Mathilde begon ik pas te coifferen vlak voor haar kroning goed drie jaar geleden. Ik kreeg een telefoontje met de melding dat de toenmalige prinses door mij gekapt wilde worden. Mathilde was van meet af aan erg tevreden waardoor ik al snel het voorrecht kreeg om haar voor belangrijke gelegenheden zoals fotosessies, grote bals, staatsbezoeken, … te coifferen. Intussen ben ik haar vaste kapper.

 

De kapper van François Hollande verdient ongeveer 10.000 euro per maand maar staat wel 24 uur op 24 paraat. Moet u ook voortdurend beschikbaar zijn tijdens buitenlandse missies?
FVE: “Ik ben niet permanent beschikbaar maar verdien ook geen 10.000 euro per maand (lacht). Ik moet natuurlijk bepaalde uren beschikbaar zijn, en wanneer nodig, zoals na een outfitwissel stel ik het kapsel weer op punt. Niet alleen van de vorstin, maar ook van haar gezelschapsdames. Ik stel alles in het werk zodat ons land op de beste manier vertegenwoordigd zou zijn. Ik blijf doorgaans in het hotel en ik wacht tot de vorstin terugkomt om te zien of ik haar niet van dienst kan zijn.”
Wat is het geheime recept van Didier & Rosalinde?
FVE: “Vrouwen komen naar ons omdat ze een kwaliteitsvolle service wensen en blijven komen omdat ze die hoogstaande service ook krijgen en dit in een familiale sfeer. Hier in het salon zijn er geen sterren. Iedereen is bescheiden en vriendelijk. Vriendelijkheid en dienstbaarheid staan voorop. Ik heb geen zin om mensen rond me heen te hebben die er niet met hun hart en ziel bij zijn. Alles gebeurt in een heel goede sfeer en dat is wat de klanten werkelijk waarderen. Daarnaast is er ook de inrichting, het houtwerk bijvoorbeeld maakt dat dit huis een ziel heeft.
Wie bewondert u in uw sector?
FVE: “Alexandre de Paris, is één van de grote heren in het vak. Meticuleus, oog voor vakmanschap, enorm veeleisend voor zichzelf en zijn medewerkers. Ik heb het geluk gehad om hem te ontmoeten, en ik was onder de indruk van zijn vriendelijkheid. Ik bewonder hem voor zijn ganse carrière. Hij heeft immers de elite van de wereld gekapt. Toen ik mijn eerste stappen in het vak zette, was dit ideaal van prestige en grandeur ook mijn droom. Het kan misschien pretentieus klinken als ik zeg dat ik droomde om zoals Alexandre de Paris te zijn, maar je moet de sterren nastreven om zo ver mogelijk te geraken. Mijn doel is niet zozeer om veel salons te openen maar wel om het beste van mezelf te geven en zodoende zo hoog mogelijk op te klimmen. Als ik rond mij kijk, dan merk ik dat rentabiliteit het enige is waar men oog voor heeft. Ik wil me daarentegen focussen op kwaliteitswerk. Toen ik voor Didier en Rosalinde aan de slag ging, wist ik niet dat zij beiden voor Alexandre de Paris hadden gewerkt. Toch voelde ik die bijzondere atmosfeer, onnodig te zeggen dat ik op slag verliefd was op dit huis. Het woord ‘Salon’ krijgt hier weer zijn volle betekenis.
Wat is de specialiteit van dit damessalon?
FVE: “We hebben een zeer veeleisend cliënteel en moeten dus goed zijn in alles. Didier & Rosalinde is een vaste waarde waar u klassiek, elegant gecoiffeerd wordt en toch modern blijft. Naast haarservices doen we ook lichaams- en gelaatsverzorging, make-up, het verven van wimpers, epilatie, manicure, medische pedicure en wimperverlengingen.

Boulevard de la Cambre 17,
1000 Brussel,
Tel. 02-648.72.24,
info@didieretrosalinde.be,
www.didieretrosalinde.be

Pin It on Pinterest