Investeren in de toekomst van je kapsalon, dat doe je met een nieuwe installatie, nieuwe meubels, een nieuw interieur. Het is even doorbijten als je in de werken zit, maar die nieuwe werkomgeving geeft je straks een enorme boost!

Hoe ziet het nieuwe salon eruit?

Waar kiezen Belgische kappers vandaag voor als ze starten met een nieuwe inrichting? Alain Quisquater van Equipal: “Ze willen het strakker maar gaan tegelijk voor meer cocoon gevoel, warme tinten, houtaccenten, warme materialen, kortom een huiskamergevoel. Een tweede belangrijke trends is het vintage gebeuren. Dat is een belangrijke stroming, die is echt aan het boomen. Wat is vintage precies? Eigenlijk niets meer of minder dan het oude in een nieuw jasje waarbij vooral de invloed van de 50er en 60er jaren te voelen is. Zelfs vintage barok breekt opnieuw door, kijk hier maar eens naar deze spiegel met een kader in gesmolten glas. Een paar jaar geleden zou dat nog als kitsch bestempeld zijn, vandaag gaan we terug naar de vintage op het randje van het exuberante. Het mag luxe uitstralen en we zien een verlangen naar overdaad. Kitsch is voor mij een opeenstapeling, een samenraapsel van allerlei stijlen, kleuren, bling bling, tierlantijntjes;… Dat valt des te meer op omdat we uit een periode van soberheid en eenvoud komen. Wat kleuren betreft zien we opnieuw pasteltinten, beige, ivoire, maar ook chocolade met goud accenten. Het moet allemaal een warme sfeer uitstralen.” Thierry van Interlook Design: “Mensen willen terug geborgenheid: wel in een strakke versie en met hun eigen interpretatie. Zo heb je “strak maar gezellig”, “landelijk maar gezellig”, “huiselijk en gezellig”, noem maar op. Nog een andere trend is dat mensen zich steeds meer openstellen voor zintuigelijke “gewaarwordingen”, voor de sensoriële, zintuigelijke aanpak. Met andere woorden: geur (van koffie bijvoorbeeld), de warmte van een open haardje, sfeer, muziek… de klant is gevoelig voor hoe het salon voelt, ruikt;… Dat zijn dingen waar wij al heel lang mee bezig zijn. De kapper is zich daar niet zo van bewust tot wij hem ervan bewust maken en dan zijn ze meestal helemaal mee en bijzonder enthousiast. Het zijn niet altijd de grote ingrepen die dit zintuigelijke comfort kunnen bevorderen en stimuleren. Zo installeren wij al 20 jaar boxen in het plafond voor een betere verdeling van het geluid. Bovendien zitten die boxen op die manier niet meer in de weg wat esthetisch ook veel mooier is.” Isabelle: “Het verlangen naar een eigen identiteit in het kapsalon vertaalt zich naar de inrichting: het mag huiselijker, intiemer. Tien jaar geleden moest het kapsalon gezien worden, het was een soort van vitrine naar de buitenwereld, vaak heel minimalistisch. Nu is het: “Kom binnen, maak het je gezellig, voel je thuis, zet je bij de open haard, wil je een kopje koffie?”. Heel anders dan een paar jaar geleden maar heel leuk om te doen als uitdaging.”

Wie vernieuwt?

Welke kapper of kapster durft vandaag de grote sprong naar een nieuw kapsalon aan? Alain van Equipal: “Het is duidelijk dat er minder nieuwe beginners zijn. Dat heeft met de bankencrisis te maken en met het feit dat zij geen financiering meer willen geven aan jonge starters. Daarnaast zien we natuurlijk een verzadiging van de markt. Enkele jaren geleden zag je vijf kappers in een dorp, nu zijn er dat soms al tien tot vijftien en de taart blijft hetzelfde, ze wordt alleen in kleinere stukjes verdeeld. Elke kapper moet vandaag vechten voor zijn marktaandeel, naar de kapper gaan wordt nog vaak beschouwd als een luxeproduct of een luxe service. Wij richten ons als totaalinrichter op de gesettelde kappers die een doorstart willen maken en die het nodige budget en de nodige inzet heeft. Het gaat uiteindelijk om een totale samenwerking in energie en tijd en dan moet je op dezelfde golflengte zitten.” Isabelle Dewaele van Interlook Design: “We zien dat de crisis voorbij is, dat er een nieuwe elan is. Toch zien we ook dat er aan schaalverkleining gedaan wordt, vooral omwille van personeel. Niet iedereen wil meer op zaterdag en/of donderdagavond werken… Daarbij komt dat de klant meer en meer een one-to-one contact met de kapper wil, een persoonlijke benadering. Natuurlijk zijn er nieuwkomers, starters die hun eerste kapsalon installeren in de garage van hun huis of dat van hun ouders. Zo’n garage heeft een gemiddelde oppervlakte van 25 à 30m², en daar staan dan 2 à 3 kaptafels en 2 wastafels in. Een leuke uitdaging om met een beperkter budget toch een heel leuk salon in te richten. Dat is bovendien slim als je pas gebouwd of gekocht hebt. De banken vragen vandaag 25 à 40% eigen inbreng maar een jongere die klein wil beginnen, werkt meestal ook na zijn uren om een spaarpot op te bouwen. En het is niet omdat je klein begint dat het geen geld kost. Reken maar even: vloer, elektriciteit, sanitair voor de basis. Heeft de garage stenen muren? Gaan we bezetten of komt er Gyproc tegen? Een “eenvoudige” start kost gemakkelijk 20.000€, met meubels erbij 30.000€. En natuurlijk geldt: hoe meer je gespaard hebt, hoe meer toeters en bellen je kunt kiezen want de keuze in afwerking, en materialen wordt steeds groter. Een belangrijk aspect is dat jongeren gewend zijn aan snelle veranderingen op de markt, aan snelle vernieuwing. Ze zullen dus eerder gaan voor een goedkopere Chinese stoel die ze na 3 jaar vervangen. Ik vergelijk dat met het verschijnsel Ikea: als je daar iets wilt kopen, moet je in de drukte gaan lopen, het zelf in het magazijn gaan halen, in je auto proppen, thuis uitladen en het zelf nog in elkaar steken. En het werkt, want iedereen wil het… En die trend zal zich ook vertalen naar het kapsalon.”
Er zijn een aantal redenen waarom de kapper wil vernieuwen. Hij doet dat voor de klanten maar ook voor een groot stuk voor zichzelf. Een kapper werkt immers op een kleine oppervlakte, van 8 tot 6, vaak 6 dagen per week. En altijd in diezelfde omgeving… Omdat het kappersberoep een creatieve wereld is, is het belangrijk dat zijn werkomgeving hem of haar blijft inspireren. Over een nieuwe installatie moet je goed nadenken want jij als kapper én de klant moeten het graag blijven zien, je moet daar een stuk van je energie uit kunnen halen.
Kwantiteit versus kwaliteit? We zien dat er niet meer zo snel vergroot wordt: de oppervlaktes blijven wat ze zijn want ruimte is luxe. De ideale doorsneemaat voor een salon is 80m². Die ruimte kun je mooi opvullen met een modulaire, vierkante tafel en acht stoelen. Kappers investeren vandaag liever in meer luxe, meer kwaliteit dan de invulling van een grotere ruimte. Wel wordt er steeds meer aandacht gegeven aan modulair zijn. Zo zijn de spiegels steeds vaker gemakkelijk te verwijderen waardoor je de tafels een nieuwe functie kunt geven, bijvoorbeeld een vergadertafel voor het team…
Steeds belangrijker wordt de lichtarchitectuur. Licht krijgt steeds vaker de hoofdrol toegespeeld als het erom gaat om sfeer te scheppen. Led licht bijvoorbeeld is zuinig, gaat lang mee en bestaat in allerlei verschillende uitvoeringen en kleuren. Het laat zich heel eenvoudig wegwerken in het plafond, achter de spiegel, als verlichte rand op een display of een werkblad… de mogelijkheden zijn onbeperkt. Alain: “Wij geven ook extra aandacht aan de lichtinval in het salon. We hebben nu speciale stores met een dubbel elektrisch systeem waarbij de latjes voor elkaar schuiven en elk raamdeel apart regelbaar is. Heel ingenieus, vooral bij die kapsalons waar – zeker in de winter – de laagstaande zon het hele salon kan verblinden. Voor het bepalen van een haarkleur is die lichtinval heel belangrijk.”

De kapper als superman of supervrouw

Het beroep van kapper evolueert – zoals alles. Was kapper zijn vroeger een typisch “handenarbeidersberoep”, dan moet je vandaag heel goed met je handen maar ook heel goed met je hoofd kunnen werken. Alain: “Veel kappers kunnen het één of het ander maar beide is zeldzaam. Een goede kapper is een echte ondernemer: creatief zijn met je handen, trends invullen maar ook personeel aannemen, opleiden, motiveren en houden. Dat is moeilijk. De taken van de kapper worden steeds meer gediversifieerd: er is meer marketing, merchandising, onderhandelen met leveranciers, naar presentaties gaan van nieuwe trends, wetgeving, verkoop, een businessplan opstellen, een communicatie planning uitwerken met acties die over een heel jaar gespreid zijn. En wat met facebook en sociale media? Je moet mee met de trends. Uiteindelijk heeft een goed draaiend kapsalon – misschien – nog één dag in de week voor de familie. Maandag moet de zaak 100% op punt gesteld worden en moet je door de papierberg heen want de wetgever maakt het steeds moeilijker. En die gigantische papierberg draagt echt niet bij tot het efficiënter maken van het beroep… De kapper moet vandaag een alleskunner zijn.”

Hoe moet het tijdens de werken?

Veel kappers zijn bang voor de periode van de verbouwingen, dat ze niet verder zullen kunnen werken en klanten zullen verliezen. Alain: “Heel veel kappers, zeker grotere salons, zijn bang dat ze een paar weken niet kunnen werken, en dat klopt want op één, twee weken kun je zo’n volledig nieuwe installatie niet realiseren. Snel en goed zijn twee verschillende dingen! Iedere fase heeft zijn tijd nodig: een vloer moet kunnen uitdrogen bijvoorbeeld. En de schilder kan niet werken als er nog gezaagd moet worden… We hebben daarom de beschikking over een noodcontainer met een complete werkunit. Een tweede mogelijkheid die steeds vaker voorkomt is dat we samen met de klant een leegstaand pand in de nabijheid van het kapsalon zoeken en dat als tijdelijk kapsalon inrichten. In 2016 is dat 99 van de 100 keer gelukt. Er zijn heel wat voordelen aan die situatie; je bent in een woning en niet in een noodunit, je bent vlakbij je eigen kapsalon en de klanten appreciëren dat want je kunt gewoon verder werken. Bovendien stimuleert het de nieuwsgierigheid van de klant. Daarom hangen we in het tijdelijk salon een tekening of een teaser van hoe het nieuwe salon eruit gaat zien.”

Wat met het meubilair?

Een kapper die een snelle verandering wil, gaat bijna altijd voor een tussentijdse verandering van meubilair (toonbank, kapstoel;…) . Een snelle, efficiënte oplossing waarmee je het uitzicht van het kapsalon meteen verandert. De firma Mado heeft een breed aanbod in meubilair met tien verschillende leveranciers in alle prijsklassen. Mijnheer Coenen: “Wat zien we als trend bij het meubilair? Meer en meer comfort voor de klant maar ook voor de kapper. Zo hebben wij de laagste stoel van de markt zodat ook kleinere kappers niet boven eigen schouderhoogte moeten werken. Er is meer en meer aandacht voor het ergonomische aspect. Een andere trend zijn de barbierstoelen die in opmars zijn. We bieden ook de mogelijkheid om te personaliseren door het borduren van het eigen logo op de stoelen. Onlangs hebben we voor een klant een bepaald tattoo motief op de stoelen geborduurd. Zo maken wij het verschil door kwaliteit en service. Je kunt een kapsalon ook laten opvallen door kleinere ingrepen zoals het gebruik van een bepaald behangpapier.” De firma Salon Ambience biedt ook al jaren een ruime keuze aan meubilair. Ook hier springt vintage eruit met een barbier stoel retro stijl, een ronde spiegel en led verlichting op de displays. Ook bij de in 1985 gestarte firma Verfaillie zien we de terugkeer naar de vintage barber stoel in een luxe uitvoering en in een ruime keuze aan kleuren. Zij pakken ook uit met een nieuwe wastafel waarbij de klant voorover buigt in plaats van achterover, de Frontwash. De firma Sibel presenteert ook twee nieuwigheden: een handige fietsstoel met antistatische wielen waarmee de kapper gemakkelijk rond de stoel van de klant kan rijden en waar geen haartjes in de wieltjes blijven plakken. En een handige trolleykoffer, ook voor thuiskappers, een soort van minimeubel waar je ook op kunt gaan zitten…

Aandacht voor de vloer

Dankzij een steeds ruimere keuze in materialen zijn er ook nieuwe evoluties in bijvoorbeeld de vloer. Steeds vaker worden keramische tegels gebruikt en in steeds grotere formaten. Van een klassieke keramische vloertegel van 60 x 60 gaan we nu gemakkelijk naar grotere formaten 80 x 80 en zelfs 90 x 90, 120 x 60. Iedereen denkt dat die sneller te plaatsen zijn maar dat is niet waar. Ook al geven ze een prachtig optisch effect, het plaatsen kost het dubbele. Je moet ze met twee man plaatsen en een dubbel lijmbed aanbrengen. Je loopt namelijk het risico dat die grote platen gaan “schotelen”. Het voordeel is dan wel dat ze strakker ogen, zeker de parketimitaties, je kunt ze bijna aansluitend plaatsen met slechts 1 à 2 mm tussen de platen zodat je de voeg bijna niet meer ziet. Ook al zien die keramische tegels eruit als parket of grof hout, je kunt ze bijna niet van echt onderscheiden en ze laten zich heel gemakkelijk onderhouden en schrobben. De houtimitatie vloeren bestaan in alle kleuren: van heel licht tot heel donker, natuurlijk vergrijsd… En wat met gietvloeren? Alain Quisquater: “Het voordeel van gietvloeren (die uit een soort PU bestaan), is dat je geen naden hebt maar je moet het graag zien en zo’n vloer is aan zichtbare slijtage onderhevig. Dat wil zeggen dat je al na dag 1 krasjes en schrammetjes ziet en daar moet je tegen kunnen…”

Alles wat zichtbaar is, verbergen

De nieuwe trends vragen strakheid en een opgeruimd salon. Op eender welk moment van de dag. De nieuwe installaties zorgen ervoor dat de kapstok, föhnen en producten zoveel mogelijk verborgen worden. Er wordt ook vaak een centrale werkkast voor de werkwagentjes voorzien want die puilen vaak uit van het materiaal. Ook de stopcontacten worden vandaag onzichtbaar weggewerkt onder of achter het werkblad. Raffinement is troef!

En wat met de akoestiek?

In de nieuwe sensoriële beleving die het kapsalon wil geven, speelt geluid een steeds belangrijkere rol. Thierry van Interlook Design: “Je werkt met beton, glas, stenen vloer… koude, gladde materialen die geen lawaai absorberen. Je moet goed nadenken over het geluidseffect dat die materialen op je salon hebben. Want in een salon is er altijd lawaai: muziek, mensen die praten, het lawaai van toestellen, het stromen van water… Als de vloer eruit gaat, raden wij daarom sowieso altijd vloerisolatie aan onder het nieuwe vloermateriaal. Als de kapper ervoor open staat (en dat is lang niet altijd het gevoel want hij of zij ziet daar vaak de meerwaarde niet van in) raden wij ook akoestische isolatie in het plafond aan en dubbel glas. Geluidsoverlast is heel vermoeiend en noch de kapper noch de klant zijn zich daar altijd van bewust…” Alain van Equipal: “Lawaai is een vorm van stress en het valt mij altijd op in een kapsalon hoeveel geluidsoverlast daar is. Vooral de drogers maken enorm veel lawaai, ik hoop dat daar eens een technologische evolutie in komt. We kunnen het al voor stofzuigers, voor auto’s, waarom dan niet voor drogers? Een andere factor die vroeger veel overlast bezorgde aan kapper en klant waren de geuren van de producten. Gelukkig is daar heel wat verbetering in gekomen met andere ingrediënten, minder agressieve kleurmiddelen en betere verluchting.” En hoe ziet de toekomst eruit op het gebied van nieuwe bouwnormen? Thierry: “Bij een nieuwbouw werken wij samen met een architect die de nieuwe wettelijke normen moet toepassen. Bij vernieuwbouw hebben we minder verplichtingen maar de wetgever is met van alles en nog wat bezig: EPB, EPC, BEN normen… Wij worden daar automatisch van op de hoogte gehouden en we zien wel wat er aan komt. Wij proberen te werken aan een zo goed mogelijke prijs-kwaliteit verhouding maar we volgen altijd alle richtlijnen zorgvuldig op. Zo blijft iedereen tevreden…”

Pin It on Pinterest