Na jaren van aandacht voor steil, glad, plat en sluik haar is nu de tijd voor de nieuwe krul aangebroken. Hoog tijd want krullen staan voor vrouwelijke verleiding, voor schwung, beweging en elegantie!

Leven met krullen

Er is geen plek op aarde waar geen gekruld haar te vinden is, bij alle bevolkingsgroepen vinden we krullen terug, zelfs bij groepen zoals de Aziatische waar zwart, glad en steil haar overheerst. In Afrika vinden we dan weer heel veel mensen met krullend of kroezend haar. Hoeveel procent van de wereldbevolking nu precies krullend haar heeft en hoeveel glad haar, is onbekend. In elk geval is één ding zeker: DE krul bestaat niet. Er is een rijke variatie aan golven en krullen in allerlei patronen. De meeste mensen met krulhaar hebben meer haren op hun hoofd dan mensen met steil haar. En hoe zuidelijker je gaat, hoe dikker het gekrulde haar wordt. Over de overerfbaarheid van krullen zijn artsen het niet helemaal met elkaar eens. Het is namelijk perfect mogelijk voor twee mensen met steil haar om een kind met een mooie krullenbos te krijgen en omgekeerd kan ook. Krullen zijn dus genetisch bepaald door de vorm van de follikel in de hoofdhuid.

Dit zijn de soorten follikels de vorm van het haar bepalen:
* Platte follikel: krullend haar
* Ronde follikel: steil haar
* Rechthoekig follikel : kroeshaar

De wortel van gekruld haar heeft dan weer de vorm van een golfclub, waardoor een onregelmatige, gedraaide haarvezel ontstaat, in tegenstelling tot steil haar, waarvan de wortel de vorm van een zweep heeft.

De sociale en psychologische aspecten van krullen

Krullend haar heeft in de loop van de geschiedenis allerlei bijbetekenissen gekregen. Zo zouden vrouwen met krullen romantischer zijn, vrolijker, vrijheidslievender…. kortom krullen staan voor dansen, beweging, soepelheid, speelsheid, vrouwelijkheid, verleiding, modebewustheid, enz.

Welke connotatie er ook aan krullend haar gegeven is, één ding staat vast: mensen met krullend haar willen veel vaker de structuur van hun haar veranderen als vrouwen met glad haar. Krullendraagsters zijn het er unaniem over eens dat je met glad haar veel meer stylingmogelijkheden hebt dan met krullen… Dat is natuurlijk onzin maar krullen zijn wel heel definiërend voor iemands uiterlijk: geef iemand met krullen een glad kapsel in een andere kleur en je herkent haar nauwelijks (denk maar eens aan de rollen van actrice Nicole Kidman met lichtblonde krullen, vuurrode lokken of met een glad, donker kapsel…).

Een ander aspect is dat krullend haar meer zorg en aandacht vraagt als steil haar. Een vrouw met steil haar kan met een goede coupe haar haar ’s morgens heel snel en met weinig moeite in model brengen, vrouwen met krullen doen er veel langer over om hun lokken te temmen of in de juiste vorm te krijgen

De evolutie van de krul door de jaren heen

Door de eeuwen en verschillende beschavingen heen is de krul een kenmerk van schoonheid gebleven, zowel bij mannen als bij vrouwen. Op heel oude fresco’s, muurschilderingen, beelden, zowel in de tijd van de farao’s als bij Alexander de Grote, de Perzen, de Galliërs, de Vikingen en de Kelten is te zien hoe belangrijk krullend haar was. Soms los rond het hoofd vallend, soms strak opgestoken, soms versierd met kammen, klemmen, banden in edelmetaal of stof, soms kort maar meestal lang tot heel lang: altijd hebben krullen deel uitgemaakt van de geschiedenis van vrouwen en mode. Krullen symboliseren emancipatie en kracht, en zijn vaak het voorrecht van standvastige en rebelse vrouwen.

In de geschiedenis zijn krullen ook als sociaal en als een politiek expressiemiddel gebruikt.

Tijdens de Renaissance vond een intellectuele, culturele, filosofische en religieuze revolutie plaats, waardoor ook een verandering op gang kwam op het gebied van haargewoonten. De coupes van toen vormden een afspiegeling van de onafhankelijke gedachten die kenmerkend zijn voor deze periode. Zowel mannen als vrouwen droegen het haar lang en de voorkeur ging uit naar losse krullen. De Renaissance was ook de tijd van excentrieke en krankzinnige pruiken die soms wel meters hoog konden zijn en aan het hof waren krullen de nieuwste trends. Eleonora van Aquitanië maakte haar entree als centrale figuur in de koninkrijken van Frankrijk en Engeland. Zij zag er aan het hof steevast prachtig uit met haar gekrulde haar en zij speelde een belangrijke politieke rol in het Europa van de Middeleeuwen. En ook koningin Juliana van Nederland en Elisabeth II van Engeland hebben nooit iets anders dan krullen gedragen.

De krul als modeverschijnsel
Door de hele geschiedenis heen hebben vrouwen (én mannen!) hun krullen gebruikt om uitdrukking te geven aan allerlei modeverschijnselen. Sinds het begin van de 20e eeuw en de uitvinding van allerlei hulpmiddelen om krullen te maken of het haar juist glad te strijken, is er een “krul à la carte” beweging ontstaan: nu helemaal hip en trendy, dan weer helemaal out en in het vergeethoekje. Onder invloed van de globalisering en de liberalisering van modetrends hebben vrouwen vandaag lak aan de iconische voorbeelden van de Griekse mythologie tot de Venus van Botticelli of de gewaagde coupes uit de jaren ‘70 en ‘80. Steeds vaker staan krullen symbool voor vrijheid en met hun energie en dansende vrijheid van expressie gaan ze meer en meer tegen alle conventies in onder het mom: “vrijheid blijheid” en “wees wie je bent!”. Zo komt het dat we overal sterke vrouwen mét krullen zien: op de catwalks, in blogs, of festivals en in films…
Leven met krullen : Structuur en onderhoud van de krul

Al op heel jonge leeftijd leren vrouwen met gekruld haar hoe ze hun krullen onder controle kunnen houden en ze zijn altijd op zoek naar slimme tips: “Hoe kan ik slapen met krullen zonder dat ik er nachtmerries aan overhoud? Welke coupe past het beste bij mijn gezichtsvorm? Hoe kan ik het beste mijn krullen drogen? Kan ik mijn haar opsteken met krulhaar?” Precies omdat krullend haar een eigen gebruiksaanwijzing heeft, heeft Kérastase een boek geschreven over alle aspecten van krulhaar. Een echte “ode aan de krul” met andere woorden. (“the book of curls”, verkrijgbaar via Kérastase in pdf vorm) Een toffe tool ook voor alle kappers die klanten met krullend haar de juiste tips willen meegeven.

De talgkliertjes in onze hoofdhuid scheiden voortdurend talg af. Dat is een vettige substantie die bedoeld is om het haar soepel en glad te houden. Door de natuurlijke beweging van het haar wordt de talg langzaam over de haarlengte verspreid. Dat gaat gemakkelijk op glad en sluik haar maar de elliptische vorm van krullen verhindert dat de talg van aan de haaraanzet tot aan de puntjes van het haar kan komen. Resultaat: het haar wordt snel poreus, dof en gevoeliger voor frizz.

Vaak wordt gedacht dat Afrikaanse krullen vetter zijn dan meer noordelijke krullen. Dat klopt niet maar de reden waarom water de neiging heeft om op Afrikaans haar te parelen is omdat dat haar een compactere cuticula (schubbenlaag) heeft, wat het haar resistenter voor vocht maakt. Water en andere vloeistoffen kunnen niet zo makkelijk de cuticula binnendringen en blijven daarom gewoon op de oppervlakte van het haar liggen. Dit betekent eveneens dat resistent haar vocht beter vasthoudt en gewoonlijk in betere conditie is.

De vezellaag, het binnenste gedeelte van het haar, bestaat bij gekruld haar uit cellen die in elkaar geweven zijn in tegenstelling tot steil haar waarbij de cellen perfect geordend zijn. Dat betekent dat de dikte van de schubbenlaag van gekruld haar niet overal op de haarvezel gelijk is, waardoor bij het draaipunt van de krul, waar de vezel dunner is, zwakkere delen kunnen ontstaan.

Gekruld haar heeft, net als de meest delicate kasjmier sjaal, maximale verzorging nodig, met name op het gebied van schoonmaken. De hydrolipide laag vormt de natuurlijke bescherming van de haarvezel maar bij gekruld haar is deze dun en onregelmatig. Een gewone shampoo kan daarom schadelijk zijn voor gekruld haar, waardoor deze laag zwakker wordt en de haarvezel dof en stug wordt. Daarnaast vereist de fijne textuur van krullen een verfijnde aanpak. Herhaaldelijk reinigen op de traditionele manier veroorzaakt frictie, de grootste vijand van gekruld haar. Frictie zorgt ervoor dat de samenhang in de haarvezel wordt verbroken, waardoor het natuurlijke krulpatroon vervormd wordt. Dit zorgt voor onhandelbaar, pluizend haar, frizz met andere woorden.

Een klassieke haarreiniger bestaat voornamelijk uit reinigende bestanddelen. Dit type shampoo is niet geschikt voor gekruld haar, omdat het te veel talg uit de krul verwijdert, waardoor het haar droog en stug wordt. Kérastase ontwikkelde de Cleansing conditioner, een nieuwe formule die een milde, reinigende werking combineert met zeer verzorgende bestanddelen. Deze formule zonder sulfaten en siliconen zorgt voor behoud van de schoonheid en versterkt de verfijnde kwaliteit van de haarvezel. De gladde textuur omhult de haarvezel met verzorgende bescherming om frictie te voorkomen. De krullen zijn perfect gehydrateerd en gevormd en zien er levendig uit.

De nieuwe wetenschap
Elke vrouw, van professionele danser tot zakenvrouw, wil dat haar haar er perfect uitziet met natuurlijke beweging; haar dat beweegt wanneer zij beweegt. Kérastase heeft in 2014 een nieuw model ontwikkeld door het bestuderen van haar-in-beweging. Hiervoor werd een machine genaamd “Move Hair” gebruikt die duizenden parameters van haarbeweging kan analyseren. De expertise gaat nu verder, waarbij gekeken wordt naar gekruld haar, dat behoefte heeft aan controle met behoud van de schoonheid van dit type haar. Dankzij deze nieuwe aanpak is Kérastase erin geslaagd het perfecte profiel van een krul te bepalen, gebaseerd op twee belangrijke parameters: definitie en handelbaarheid. De haarvezel van een gedefinieerde krul heeft nl. een perfecte samenhang die voor de unieke krultekening zorgt. De eenheid is het resultaat van regelmatige draaipunten op elk punt waar de krul draait.
Waarom zijn krullen fijn?

Vrouwen met steil haar willen krullen. Uit een rondvraag blijkt, dat meer dan 80% van de vrouwen met steil haar liever krullen zou hebben. En ook al kijkt de spiegel jouw klant op een bad hair day verwijtend aan en ziet ze op dat moment alleen de onvolkomenheden, toch zijn krullen fantastisch voor de kapper om mee te werken. Geen enkele krul is hetzelfde dus krullende kapsels zijn altijd rijk aan afwisseling, een uitdaging voor elke creatieve kapper en een feest voor het oog.

Een paar voordelen van krullen?

  • Vrouwen met krullen hebben meestal dikker en meer haar dan vrouwen met steil haar
  • Krullen bieden een goede natuurlijke bescherming tegen verbranding van de hoofdhuid door de zon
  • Warm en druk? Krullen laten zich snel opsteken met een gewoon… potlood!
  • Krullen worden minder snel vet dan steil haar
  • Krullen vallen meer op dan steil haar
  • Een eerste grijze haar blijft in een krullenbos quasi onherkenbaar
  • Het kleuren van krullen laat eindeloze fantasie toe!
Krullen in de praktijk

Kattia Solano is al meer dan 20 jaar werkzaam in New York City als professionele hairstylist. Onlangs werd zij, als enige vrouw, door Allure Magazine uitgeroepen tot een van vier topstylisten in Manhattan. In 2001 opende zij de deuren van haar Butterfly Studio en sindsdien heeft zij een grote schare fans vergaard dankzij haar expertise op het gebied van haartexturen, haar kennis van trends en popcultuur, haar nuchtere charisma en aangeboren talent.

Aan haar stelden we enkele vragen over krullend haar: “Heb jij veel klanten met gekruld haar? Wat zijn hun voornaamste behoeften? Is het voor een hairstylist extra moeilijk om gekruld haar te bewerken?”

KS : Ja, want ik vind het geweldig om met verschillende texturen te werken. Ik laat mijn klanten graag zien hoe zij met hun eigen haartextuur om kunnen gaan en hoe zij de textuur

kunnen aanpassen met behulp van een haardroger of warmtestylingtools. De voornaamste behoeften zijn ervoor zorgen dat de krullen glad blijven en zacht aanvoelen. Sommige

stylisten laten zich afschrikken door de textuur van krullen. Zij denken alleen in lijnen en hoeken. Als je met gekruld haar werkt, moet je vrijzinnig omgaan met vormen, stijlen en knippen. Je moet leren om te werken met de natuur!”

Kattia’s top tip voor gekruld haar: hydratatie, hydratatie, hydratatie om je krullen glad te

houden en zacht te laten aanvoelen. Gekruld haar moet ook nooit als het droog is, met een borstel worden gekamd, omdat de borstelharen de natuurlijke vorm van de krullen kunnen breken.

De ideale coupe bij elke gezichtsvorm

Elk gezicht heeft haar eigen schoonheid en de kapper is de ideale partner om het juiste kapsel bij de gezichtsvorm van de klant te kiezen. Op basis van de gezichtsvorm moeten een aantal basisregels gevolgd worden. Een coupe die past bij de gezichtsvorm laat de schoonheid van het haar en de algehele look stralen en dankzij de trends van nu kun je je fantasie de vrije loop

laten. Daarnaast bepaalt de coupe de manier waarop de krullen vallen. Als hairstylist kun je de “piquetage” techniek gebruiken voor textuur. Deze techniek behoudt de structuur van de krullen en geeft ze de vorm die je wilt hebben.

De vierkante gezichtsvorm: deze gezichtsvorm is lang en hoekig en lijkt op een vierkant, maar met een uitgesproken lengte. De beste coupes zijn halflang en lang, maar met een zachte, piekerige pony in plaats van een pony met structuur. Kies voor lange, zachte krullen om het effect van volume en beweging te creëren.

Je wilt een vierkante gezichtsvorm een meer vrouwelijke uitstraling geven: kies in dat geval voor een coupe met structuur in de basis, maar niet teveel definitie in de uiteindelijke look.

Lange coupes zijn ideaal voor een vierkante gezichtsvorm.

Krullen over de gehele lengte van je haar zorgen voor zachtheid, waardoor je een sterke kaaklijn kunt verbergen met rebelse krullen en op natuurlijke wijze het volume rondom je gezicht kunt verminderen. De ideale lengte is op schouderhoogte.

Je denkt misschien dat een rond gezicht een minpunt is, maar dat is absoluut niet zo. Een gezichtsvorm die even lang als breed is, is zacht en vormt de basis voor veel verschillende

coupes. De ideale coupe is een korte, gekrulde bob, zoals die van het Amerikaanse model Arizona Muse: haar gezicht is omlijst, terwijl tegelijkertijd de rondingen van haar wangen in

balans zijn met de beweging van haar krullen.

Ovaal is de perfecte vorm voor hairstylisten. De coupe mag het gezicht niet verbergen, maar onthullen. Elke stijl past bij een ovale gezichtsvorm, zelfs korte coupes. Kies een coupe die deze harmonieuze gezichtsvorm versterkt: een korte boy-cut met een korte pony vol textuur die een contrast vormt met de krullen, of een golvend effect in retrostijl om het gezicht te omlijsten.

Slapen met krullen

Een belangrijke tip voor iedere vrouw met gekruld haar: een satijnen of zijden kussensloop. Deze tip dateert al uit de tijd van Elisabeth van Oostenrijk Austria (keizerin Sissi). Een satijnen of zijden kussensloop voorkomt frictie, waardoor het beschadigen en breken van je krullen wordt voorkomen. Elke moderne krullenkoningin verdient toch een zacht en glanzend kussen om op te dromen?

Met dank aan Kérastase en “the book of curls”. Bij Kérastase (www.kerastase.com) verkrijgbaar in pdf formaat.

Pin It on Pinterest