Het gebeurt niet vaak dat je als kapper met je handen in het haar zit omdat je de klant niet kunt helpen aan een mooi kapsel… Maar als er zich een klant in het salon aandient met echte haarproblemen, kan goede raad soms duur zijn…

 

Mooi, vol en weelderig haar is belangrijk in onze maatschappij en staat symbool voor gezondheid, geluk en succes. Toch heeft de klant van het kapsalon geen heel leven lang hetzelfde mooie, glanzende haar… want haar is een natuurlijke materie en onderhevig aan heel wat lichamelijke én geestelijke factoren. Een van de ergste vijanden van een kapsel is haaruitval. Jammer genoeg zijn de oorzaken van haaruitval heel complex en kan soms lang naar de oorzaak gezocht worden. Als je als kapper ziet dat een klant gedurende een langere periode haar verliest, is het verstandig hem of haar door te sturen naar een arts. Want ernstig haarverlies kan tot psychische problemen leiden waardoor de klant zich terug gaan trekken uit het sociale leven, angstig en onzeker wordt.

Er bestaan vele mogelijke oorzaken van haaruitval (of alopecie) en ook verschillende soorten haaruitval. Het opsporen van de precieze oorzaak is een eerste stap in de behandeling.

Het gevreesde spook van de haaruitval

Haarverlies staat op nummer één bij de haarproblemen en kappers horen dagelijks van klanten dat ze last hebben van haarverlies en dat ze zich daar zorgen over maken. Bij mannen is haarverlies vaak hormonaal bepaald maar bij vrouwen zijn de oorzaken eerder complex. Ze kunnen hormonaal zijn maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn…

Hoe zit het eigenlijk met ons haarkapitaal? Baby’s hebben per vierkante centimeter 1000 haren, een 25-jarige heeft er 600 per vierkante centimeter en een 50-jarige 250 à 300. Dat zijn gemiddeldes want het aantal haren op ons hoofd kan sterk variëren in functie van de raciale afkomst (een Zweed heeft een ander haarkapitaal dan een Ghanees bijvoorbeeld…). Afgezien van de genetische factoren kunnen er heel wat verschillende oorzaken zijn voor haarverlies: hormonaal onevenwicht, ziekte, chemotherapie, stress, verkeerde voeding, gebrek aan zuurstof, roken, ongezonde levensomstandigheden, slechte haarverf, overgevoeligheid voor een bepaalde shampoo of een verkeerd haarproduct;…. Een voorbeeld van een hormonaal effect op de haardos is een zwangerschap. Door de HCG’s of zwangerschapshormonen zal de vrouw tijdens de zwangerschap zo goed als geen haar verliezen maar eenmaal de baby geboren is, maakt de natuur in inhaalbeweging en kan de kersverse mama heel wat haar verliezen.

Hoeveel haar mag je verliezen voor je aan de alarmbel moet trekken? De levenscyclus van de haar kent verschillende stadia. We onderscheiden drie grote fasen: de groei, de regressie en de uitval. De groeifase wordt anagene fase genoemd en in deze fase groeit het haar 0,3 tot 0,5 mm per dag. De anagene fase duurt gemiddeld drie jaar maar kan variëren van enkele maanden tot een tiental jaren. Tijdens de regressie- of catagene fase produceert de haarfollikel geen haar meer. De cellen in het diepst gelegen gedeelte van de haarfollikel sterven af en de haar wordt naar het huidoppervlak gestuwd. En tenslotte is er de telogene uitvalfase waarin de celactiviteit volledig wegvalt. Door de mechanische activiteit van borstelen en kammen wordt de al loszittende haar op een natuurlijke manier uit de hoofdhuid verwijderd. Na een rustfase die twee tot vijf maanden kan duren en als gevolg van een tot vandaag nog onbekende stimulans, komt de haarfollikel opnieuw in de anagene fase en hervat zijn activiteit. Het is goed om te beseffen dat niet alle haren zich tegelijkertijd in dezelfde fase bevinden. Op een totale haardos bevindt 85 à 90% zich in de groeifase en 10 à 15 % in de uitvalfase. Het is heel dus heel normaal om tussen de 50 à 100 haren per dag te verliezen. Dat is sterk afhankelijk van een groot aantal factoren: het geslacht, de leeftijd, de plaats waar je woont, je gezondheid, enz. Ook seizoenen spelen een grote rol: in de zomer ontstaat door invloed van het zonlicht een telogene fase die zich twee tot drie maanden later vertaalt in sterkere haaruitval. Zo ervaren veel vrouwen meer haaruitval in de lente en in de herfst… Bij de mens bevinden zich steeds een 60 à 90 % van de haren in de groeifase en 10 à 20% in de rust- of afbraakfase. Als we ervan uitgaan dat op een hoofd 10.000 haren staan en dat één haar 100 dagen (3 maanden) blijft staan, dan gaan op één dag gemiddeld 100 haren op natuurlijke wijze verloren

Wie een ernstige infectieziekte heeft gehad (dat kan een “gewone” griep zijn!) kan de naweeën daarvan enkele maanden later zien door een versterkte haaruitval.

Haarverlies meten

Wie elke morgen wakker wordt met een heleboel haren op het hoofdkussen en in de badkamer in de kam of borstel, kan in paniek raken. Maar om te weten of er echt sprake is van alarmerende haaruitval, kunnen een aantal tests uitgevoerd worden, liefst in samenspraak met een arts:

  • verzamel 24 uur lang alle uitgevallen haren en tel ze.
  • doe de trektest: trek zachtjes aan een bosje haar van ongeveer 100 haren. Als er meer dan 20 haren los komen, is verder onderzoek nodig;
  • het trichogram of haarwortelstatus: bij deze methode worden ongeveer 50 haren afgeknipt tot op 1 cm, die dan met een snelle ruk in de richting van de haargroei worden geëpileerd. De haarwortels worden dan onder de microscoop bekeken, waardoor men objectieve informatie verkrijgt over de groeifase en eventuele afwijkende vormen van de haarwortels.

De meest voorkomende vorm van haaruitval is de zogenaamde androgenetische alopecie die ontstaat onder invloed van androgenen, de mannelijke hormonen. Dit soort haaruitval komt zowel bij mannen als vrouwen voor, zij het dan in lichtere mate.

Het is een typische vorm van haarverlies die vanaf een zekere leeftijd optreedt. Soms kan dat al kort na het 20e levensjaar zijn. Bij de man begint het meestal met het opschuiven van de haargrens ter hoogte van de slapen, later ook op het voorhoofd. Ook de kruin kan kale plekken gaan vertonen. Het eindstadium is de toestand waarbij alleen nog een hoefijzervormige beharing overblijft (de zogenaamde Lambiek coupe uit Suske en Wiske…), en die wordt door slechts 10 à 15% van de mannen bereikt. Bij vrouwen verloopt het hormonaal bepaalde haarverlies discreter en komt het zelden tot totale kaalheid.
Voor mannen met (vaak erfelijke) haaruitval bestaat vandaag de mogelijkheid om vanuit een regio waar nog haar groeit, kleine bosjes haar te laten overplanten, de zogenaamde “grafts”. Geen goedkope oplossing maar dankzij de evolutie van de microchirurgische technieken een hele verbetering en vaak een mooi esthetisch effect.

Haar en voeding

De basis voor gezond haar ligt ook in de voeding. Er zijn maar liefst 18 verschillende aminozuren nodig voor de opbouw van het haar… Vrouwen die een streng dieet volgen, zullen dat meestal snel aan hun haar merken omdat het dof en broos wordt. Eiwitten, bepaalde vitamines en mineralen zijn heel belangrijk voor sterk en gezond haar. Herstellende ingrediënten voor het haar zijn bijvoorbeeld: keratine, panthenol, multivitaminen complexen, aminozuren, glucoside… Vooral de vitamines van de B-groep zijn essentieel. Een aantal merken brengen speciale supplementen op de markt die tekorten kunnen aanvullen. Alline Procap bijvoorbeeld is een beproefd middel tegen haarverlies: deze capsules (2 capsules per dag in te nemen) bevatten hoog gedoseerde keratine en een rijke cocktail aan vitamines: B, C, E, betacaroteen en de belangrijke mineralen zink, ijzer en koper. Een aanrader! Deze producten moeten wel een hele tijd genomen worden (minstens één à drie maanden) voor het resultaat zichtbaar wordt… Ook zink is een belangrijk natuurlijk mineraal dat invloed heeft op de kwaliteit van ons haar. Hoe weet je nu of je in je voeding iets te kort komt? Sommige artsen (bijvoorbeeld orthomoleculaire artsen) kunnen een speciale bloedtest voorschrijven om de tekorten in kaart te brengen. Tip: ga nooit zelf experimenteren met voedingssupplementen om de kwaliteit van je haar te verbeteren.

Beschadigd haar : goede raad is duur

Haar is eigenlijk “dood” materiaal, dat o.a. bestaat uit keratine, dezelfde hoornstof die ook in onze nagels terug te vinden is. Alleen de haarwortel die zich in de hoofdhuid bevindt, is levend. Elke haar is opgebouwd uit verschillende lagen. Van de buitenkant naar de binnenkant gezien bestaat een haar uit een schubbenlaag die de zogenaamde buitenlaag van het haar vormt. Die bestaat uit lange, smalle cellen die elkaar als mooi gestructureerde laagjes overlappen. De schubbenlaag is opgebouwd uit 4 tot 8 elkaar overdekkende schubben. De afzonderlijke schubben zijn met elkaar verbonden door een stof die werkt als een soort cement. Dit “cement” is bestand tegen invloeden van buitenaf maar kan onder chemische invloed worden verwijderd. Bij oxidatieve verven en permanent moet de verf of de permanent vloeistof immers tot in de kern van de haar raken…

Bij gezond haar zijn de schubben gesloten en geven zo glans en beweging aan het haar. Als het haar in slechte conditie verkeert, gaan de schubben openstaan en wordt het haar dof en mat. Als de schubben te ver zijn gaan openstaan en afbreken, is de cortex laag of kern van het haar niet langer beschermd. Jammer genoeg kunnen wij van nature deze beschadiging niet herstellen. Als de schubben open staan, gaan ze ook afbreken en dan ontstaan de gevreesde scheuren in de haarschacht. Door kammen en borstelen breken de haren af en merk je dat een deel van het haar zo beschadigd is dat je niets anders kunt dan knippen…

Wat zijn de oorzaken van haarschade?

Hoe droger het haar, hoe groter de kans op schade. Droog en uitgedroogd haar kan heel wat oorzaken hebben: het klimaat (denk maar eens aan de zon in de Provence of in exotische oorden…), krullend haar (de talg die het haar soepel en glad moet houden heeft door het bochtenwerk in de haar meer tijd nodig om zich over de hele haar te verdelen…), ziekte, hormonale invloeden, ouderdom, enz. Grijs haar is bijvoorbeeld veel droger dan het haar van iemand van 25. Wie dun, blond haar heeft, zal zien dat het haar sneller droog wordt bij extreme weersomstandigheden omdat blond haar het zonlicht en de warmte sneller opneemt dan donker haar dat de warmte reflecteert. Ook het gebruik van föhns en krultangen kan het haar uitdrogen, net als een verkeerde permanent, teveel haarverf…

Een ander nadeel van droog haar is, dat het snel statisch geladen raakt waardoor geen enkel kapsel goed blijft zitten. De juiste conditioner of –behandeling kan hier helpen.

Droog haar is de voorbode van beschadigd haar, het is dus belangrijk om droog haar zo goed en zo snel mogelijk te verwennen en te verzorgen om te voorkomen dat door een gebrek aan hydratatie er scheuren in het haar komen, de schubben afbreken en de cortex bloot komt te liggen. Droog haar kan door droge weersomstandigheden (zon, wind…) snel veranderen in een stroachtige, pluizige haardos waar weinig meer mee te beginnen is. Omdat we steeds kortere vakanties nemen naar bestemmingen met extreme temperaturen (tropische eilanden of met sneeuw bedekte bergtoppen) zien kappers steeds vaker klanten met haar dat op heel korte tijd heel wat schade heeft opgelopen. Knippen is dan vaak de boodschap. En dat horen vrouwen die hun lange lokken koesteren, niet graag. Het vraagt soms heel wat overtuigingskracht van de kapper om de schaar te mogen hanteren…

Splitsen, splijten en slijten

Omdat haar een dode materie is en zich niet spontaan kan herstellen, “slijt” haar. Door wrijving kunnen de schubben gaan openstaan waardoor de kern van het haar onbeschermd is. Als we het uiteinde van een lange haar bekijken (haar groeit 0,3 tot 0,5 mm per dag) die verschillende jaren oud is, dan zien we vaak gespleten punten. Ook klitten ontstaan door gespleten haarpunten. Mechanische slijtage ontstaat door het dragen van mutsen, hoeden, petten, elastiekjes, spelden, door het gebruik van krultangen, stijltangen, verkeerde borstels (met ruw haar), airconditioning, brushen, het dragen van ruwe kleding… Chemische slijtage is te wijten aan permanentvloeistoffen, agressieve verven, sterk alkalische shampoos, hard, kalkrijk water,… In de winter en de zomer slijt ons haar meer dan in de herfst en de lente. Ook al omdat de vochtigheidsgraad in de natuur tijdens die twee laatste seizoenen hoger is, wat goed is voor ons haar.

Pure bio verwenproducten

Steeds meer merken besluiten om over te gaan op producten die opgebouwd zijn met biologisch geteelde ingrediënten. Vaak grijpen deze merken terug op oude en beproefde recepten. Evo is zo’n merk dat kappersproducten produceert met een luxueuze uitstraling maar die vrij zijn van sulfaat, parabenen, dea’s (Di-ethanolamine, vaak afgekort tot DEA, is een organische verbinding. Zouten van di-ethanolamine met vetzuren worden in cosmetische producten zoals shampoo, haarlak, en zeep toegevoegd als oppervlakte-actieve stof, onder meer om de viscositeit van het product te regelen, de schuimvorming te verbeteren of emulsies te stabiliseren. Voorbeelden (INCI-namen) van dergelijke verbindingen zijn: Stearamide DEA, Lecithinamide DEA, Lanolinamide DEA en Lauramide DEA) en propyleen glycol. Er werd bewust gekozen voor efficiënte haar verwennende producten maar zonder het milieu te belasten. Geen valse beloftes, opgeklopte marketing, loze beloftes: alle ingrediënten in de producten zijn actieve ingrediënten. In de verschillende gamma’s die Evo aanbiedt vonden we in het gamma “the therapist” een “conditioning shampoo” en een “moisturizing conditioner” om haar te herstellen, hydrateren en gladder te maken. Het voorkomt kroezelen van het haar, het voorkomt verlies aan haarkleur, werkt vochtinbrengend, werkt als een conditioner, verbetert de natuurlijke glans van het haar, helpt het haar te beschermen tegen zonneschade en verbetert de doorkambaarheid. In het “mane attention” gamma vinden we de “protein treatment”: een echt verwenproduct dat met proteïnes het haar herstelt en versterkt. “End doctor” is een ander gamma voor de behandeling van beschadigd haar. De “split end sealant” conditioner helpt het haar te versterken, voorkomt afbreken en splitsen en het verlies aan kleur. Het is een versterkende crème die gesplitste punten herstelt. Matrix op zijn beurt biedt ook heel wat producten die beschadigd haar opnieuw in conditie brengen. De So long Damage Shampoo bijvoorbeeld, een zacht reinigende en herstellende, glansgevende shampoo om gevoelige en breekbare zones te versterken. Matrix lanceert ook een nieuwe versie van Biolage, het milieuvriendelijke merk met speciaal uitgezochte ingrediënten. Lief voor het haar en vriendelijk voor het milieu. De Intra-Cylane fortyfying Cream van Biolage is een versterkende leave-in crème die de schubbenlaag verzorgt en het haar beschermt tegen beschadiging. Intra-CylaneTM is een uniek, innovatief molecuul, dat gaten in de schubbenlaag opvult om het haar weer glad te helpen maken. Een derde gamma dat zeker het vermelden waard is, is Biolage Hydrathérapie. De nieuwe hydrathérapie-verzorgingen van Biolage zijn geïnspireerd op de permanente hydratatiecyclus van tropische regenwouden. Om uitdroging te voorkomen, hydrateren deze producten het haar permanent dankzij hun samenstelling op basis van aloëplanten en passievrucht.

Eugène Perma is een merk dat van oudsher zorgt voor haar in elke conditie. Nieuw is een biologisch gamma van vier verschillende producten zonder parabenen of siliconen maar met ingrediënten die afkomstig zijn van hernieuwbare natuurlijke oorsprong. Alle vier producten zijn Cosmebio en Ecocert gecertificeerd (Collection Nature van cyclevital). Er is de romige shampoo die veel meer is dan een eenvoudig wasproduct. Dankzij de hydraterende en voedende bestanddelen zoals karité- of galamboter extracten voedt en hydrateert het hoofdhuid en haar en zorgt het voor onmiddellijk comfort. Het bevat ook bentoniet klei, een natuurlijke kleisoort die zachtjes ontvet door een teveel aan talg op te nemen en het haar remineraliseert. En tenslotte bevat het product macadamia olie dat het haar beschermt en dof en vermoeid haar nieuwe glans geeft. Het herstellende masker van Eugène Perma bevat een perfecte cocktail van plantaardige bio oliën (kokosolie, jojoba olie en Babassu olie) die de haarschacht voeden en nieuwe glans geven. Daarnaast bevat dit verwenproduct ook tarwe proteïnes die de rol van natuurlijke conditioner op zich nemen en een beschermend laagje rond de haarschacht leggen.

Pin It on Pinterest