9 salons

De liefde voor het vak is altijd al groot geweest bij Jurgen Meerschaert. Vanaf zijn 12de exploreerde hij alle facetten van het kappersgebeuren. Beste leerling van België, Kampioen van België, winnaar van de wereldbeker, … Naast televisiewerk en make-overs leidt hij twee 9Salons, met een heel eigen visie.

Tijdens The Hairproject 2015 ontdekten we Philip Martin’s. Dit Italiaans concept én intussen uitgebreid gamma biologische producten is het werk van Mauro Trimigliozzi. Hij is actief in de cosmetica sinds 1984, maar richtte deze firma op in 2003 omdat hij besefte dat we cosmetica én dus ook haarcosmetica anders kunnen/moeten aanpakken. Hij koos de voornaam van zijn twee kinderen omdat zij zijn motivatie en generator waren in dit ‘biologisch’ avontuur. Het concept zonder parabenen, zonder sls, zonder propileenglycol is intussen niet nieuw. En in geen enkele spray zitten er drijfgassen. PM put uit de natuur om het lichaam en haar te verfraaien zonder de planeet onnodig te belasten. En het is en blijft een “work in progress”, want biologisch geteelde bestanddelen gebruiken is makkelijker gezegd dan gedaan, het blijft puzzelen en sleutelen zonder aan de cosmetische en ‘plezier’ aspecten tekort te doen.

“In Nederland slaat de boodschap bij de kappers goed aan, in België loopt het iets trager. De klanten zijn er klaar voor,” zegt Jurgen en vervolgt “De Belgische kapper moet nog overtuigd worden.”

Hoe bent u ertoe gekomen om de pilootfunctie op u te nemen voor een – voor België – nieuw merk in deze moeilijke tijden? U baat al 21 jaar een eigen zaak uit, werkte met Redken, met Kemon. Nam uw intrek in dit ruime industriële pand 8 jaar geleden en 4 jaar terug investeert u eveneens in een herenhuis in Kortrijk. Hoe gemakkelijk is dat?
Jurgen M. “De directe aanleiding is mijn dochter die behoorlijk allergisch reageert op een reeks chemische bestanddelen. Maar los daarvan was ik al een tijd op zoek om het anders aan te pakken. Toen ik enkele jaren terug het concept van Philip Martin’s met Ramon uit Nederland ontdekte, was ik zelf helemaal overtuigd. Een klant met woorden overtuigen is niet zo eenvoudig, maar wel via de PM rituelen. Met het verzorgen van de hoofdhuid kunnen we bijna elk probleem oplossen. We gebruiken bijvoorbeeld het 32 kruiden ritueel als introductie en nemen de tijd om de klant hiermee kennis te laten maken. Daarbij komt dat intussen alle medewerkers hebben vastgesteld dat hun handen minder droog zijn, met elke behandeling zachter worden en geen last meer hebben van winterhanden, en dat spreekt boekdelen. Toch kan ik mijn medewerkers een concept niet opdringen, ook zij moeten erin geloven en kunnen groeien.”

 

Er worden nog steeds nieuwe uitdagingen aangevoerd als we het over biologische producten hebben, de verpakking eist speciale aandacht, de kleuringen zijn helemaal niet biologisch, etc. En valt het cosmetische wel met het natuurlijke
te rijmen?
Jurgen M. “Ja, dit is zeker niet de makkelijkste weg, maar het is de enige naar de toekomst. En we leren nog elke dag hoe het beter kan. Op een bepaald moment lanceren we een volledig ecologisch afbreekbare shampoo én verpakking maar niemand blijkt de shampoo uit de fles te krijgen, daar moet dan een compromis gesloten worden. Maar er wordt ook naar ons als gebruikers geluisterd, we werken mee aan de opbouw. En dat neemt tijd.
Vanaf dit jaar zal mijn vrouw Davinia Braeye werken met het Philip Martin’s Beauty concept in onze Skin Studio. En er zijn heel wat klanten die spontaan naar cosmetica vragen omdat ze zo opgetogen zijn met hun haarproducten. Het hele team geeft ook steeds veel uitleg, zij worden permanent geïnformeerd en gemotiveerd. En dat schept een fijne band.

Vanaf 2016 werken we in het salon met Henné, een volledig gamma haarkleuring gebaseerd op onder andere henna (rood) en tal van andere biologisch geteelde planten. We zullen aan de wasbak de poeders mengen en aanbrengen, ze verzorgen en kleuren de haren.”
Maar hier is geen sprake van 100% grijsdekking bijvoorbeeld?
Jurgen M. “Inderdaad, wie natuurlijke kleuring zegt, weet dat dat niet kan. Maar we hebben het geluk om in de leer te gaan bij kappers die al jaren met deze natuurlijke kleuringen werken en die verwezenlijken schitterende kleuren: transparant én duurzaam. Het is een totaal andere manier van werken. Wij zijn er klaar voor.”
Mentaliteitswijzigingen zijn moeilijk en traag, maar zullen niet door de Parijse COP21 gegenereerd worden, wel op de eerste plaats door keuzes van de consument. En hij zoekt tot hij vindt.

9 salons
Mandellaan 83, 8800 Roeselaere
T.051698129 salon met beautyruimte

Jan Palfijnstraat 14, 8500 Kortrijk
T. 056495559
info@9salon.be

Pin It on Pinterest