Jouw kapsalon is ongetwijfeld jouw trots en dat wil je maar wat graag aan de wereld laten zien… ook aan de wereld van sociale media. Wij legden ons oor te luisteren bij Alison Alhamed en Maggie Mulhern, respectievelijk hoofdredactrice en Beauty & Fashion Director bij Modern Salon Media en ontfutselden hen een aantal praktische tips. Met ruim zevenhonderdduizend volgers op Instagram weet #modernsalon als geen ander hoe je een trouwe schare fans op Instagram kan creëren. En blijkt nu net dat Instagram het nieuwe ‘it’-medium in de kapperssector is.

Jouw salon blinkt ongetwijfeld uit in een aantal zaken maar de hamvraag vandaag de dag is of het ook uitblinkt op Instagram? Alison Alhamed en Maggie Mulhern, respectievelijk hoofdredactrice en Beauty & Fashion Director bij Modern Salon Media (denk daarbij aan Modern Salon Magazine en modernsalon.com) weten op dat vlak alvast van wanten. Begin oktober gaven zij tijdens Goldwells Global Zoom evenement in Stockholm een uitgebreide voordracht met een ton aan praktische tips om jouw populariteit op het ‘populairefoto-gebaseerde’ netwerk te boosten. Alison Alhamed: “Vandaag heeft #modernsalon op Instagram ruim 710.000 volgers. Een regram (dat is een foto op Instagram die oorspronkelijk door iemand anders werd gepubliceerd en dan door iemand opnieuw wordt gedeeld in zijn of haar eigen netwerk met de hashtag #regram, nvdr) van #modernsalon heeft dan ook een serieuze impact. Wanneer je een foto van jouw werk (snit, kleuring, opsteekkapsel, …) publiceert met de hashtag #modernsalon bereik je gelijk een publiek van zowat 710.000 mensen.” Maar wil je die mensen wel bereiken of lijkt het een ver van mijn bedshow? Maggie Mulhern: “Ja je wil die mensen bereiken, want zo’n groot volume kan jouw Instagram account laten groeien. Volgers brengen volgers met zich mee dus hoe meer hoe beter.”

Gewaardeerde professional

Vroeger moest je uit de stad komen of er althans vertoeven om een (grote) ster te worden, vandaag is dat niet langer het geval. Als praktisch voorbeeld haalt Alhamed ‘Alex’ aan, een professional die in een onooglijk stadje in de Amerikaanse staat Illinois leeft en bij zijn opstart in de beauty- en kapperssector op zoek was naar professionele visibiliteit. Alison Alhamed: “Alex is al jaren gek van haar en make-up. De jongeman wilde dan ook maar al te graag zijn vaktechnische vaardigheden in de kijker zetten. Al snel koos hij voor Instagram als platform om zijn special effects make-uptalent aan de wereld te tonen. Zijn werk sloeg aan en na een tijdje kreeg hij gaandeweg producten toegezonden van beautymerken van over de ganse wereld met de vraag om hun producten tijdens zijn make-up sessies te gebruiken. Alex werd zo populair dat merken hem zelfs gingen betalen om hun producten te gebruiken. Vandaag leeft Alex van die inkomsten. Vorig jaar verzorgde hij nog de Halloween make-up van Jennifer Lopez, dit jaar is Kim Kardashian aan de beurt. Met andere woorden: door zijn talent te combineren met de kracht van Instagram is Alex vandaag een bijzonder gewaardeerde professional in de sector geworden en neemt zijn autoriteit alleen maar toe.”

Hefboom naar succes

Het is één van de talloze voorbeelden van Instagram als hefboom naar visibiliteit en succes en dat wil Maggie Mulhern onderstrepen. Maggie Mulhern: “Wij hebben bij modernsalon.com als doel om voor elke professional uit de beauty- en kapperswereld die daar interesse in heeft dit soort bekendheid op Instagram te genereren. Daarom geven we hierbij een flinke dosis tips. Alles begint met een goede naam of handle zoals dat op Instagram heet. Kies jouw Instagram-naam zo eenvoudig en kort als mogelijk. Vermijd underscores (platte streepjes tussen woorden, nvdr) in je naam en maak hem eenduidig en verklarend zoals #suzyhairdresser of #balayagebyjoe om maar wat te zeggen. Wanneer je zo een naam gebruikt weet jouw publiek gelijk waar je mee bezig bent. Vermijd namen als ‘_haar_els_76547’, geen mens die dat kan onthouden. Ben je een kapper en gebruik je de handle #IIovehair dan zegt dat ook weinig over wat je precies doet. Laat met je naam zien waar je eigenlijk als professional voor staat en link ook door naar je professionele Facebook account of Youtubekanaal.” Als praktisch voorbeeld haalt Alison Alhamed nog een ander Instagram-account aan: “Neem nu #colourbymichael. Wanneer ik zijn Instagram-handle bekijk, weet ik gelijk waar hij mee bezig is. Hij is duidelijk gespecialiseerd in kleuringen. Kijk ik naar zijn Instagram-bio dan krijg ik bovendien gelijk een pak extra informatie. Ik zie zijn naam, waar hij actief is en krijg meteen een contactnummer en een website. Het is met andere woorden erg makkelijk om met hem in contact te komen. Ook voor name dropping (andere Instagrammers die je naam ergens laten vallen binnen hun sociale netwerk of daarbuiten, nvdr) is een rechttoe-rechtaan naam echt een must.”

In de kijker

Uiteraard is het visuele aspect van Instagram bijzonder belangrijk (het is een visueel medium bij uitstek) en ook op dat vlak geeft Alison Alhamed een aantal belangrijke tips mee. Alison Alhamed: “Als kapper of schoonheidsspecialiste hoort de foto bij jouw bio op Instagram er altijd ééntje van jezelf te zijn. Vermijd foto’s die niet coherent zijn zoals foto’s van je huisdier of je lunch om maar wat te zeggen. Dat geldt trouwens niet enkel voor je bio maar ook voor de foto’s die je op jouw account publiceert. Vermijd selfies alsook foto’s uit privésferen (van je hond, je kinderen, je schoenen, …) en gebruik je professionele Instragam-account om je werk in de kijker te zetten. Een nieuwe klant die je gevonden heeft via Instagram die wil als hij jouw kapsalon binnenkomt graag meteen weten tot wie hij zich richt. Een duidelijke foto van jezelf bij je bio maakt meteen duidelijk dat jij de plak zwaait. Wil je toch ook je privéleven met de wereld delen, hanteer dan twee accounts: ééntje voor je professionele activiteiten en ééntje voor jouw privésfeer. Vind je twee Instagram-accounts dan weer te ingewikkeld, dan kan je toch bij één account blijven maar beperk dan de informele foto’s tot een minimum, laten we zeggen een ratio van één op tien. Heel belangrijk is uiteraard ook dat je je professionele Instagram-pagina publiek maakt. Het heeft weinig zin om die privé te houden. Dat doe je eenvoudigweg door op je smartphone bij Instagram-instellingen (icoontje van het mannetje en vervolgens klikken op het wieltje rechtsboven) bij Privacy-beleid de swipe-knop in plaats van in privéstand op publiekstand te zetten.”

Standaard voor professionals

Instagram-populariteit en visibiliteit zijn belangrijk evenals een goede naam en een to-the-point bio. Er moet echter ook beweging in de zaak zitten. Met andere woorden: een Instagram-account moet leven en boeiend blijven. Alison Alhamed staaft die stelling gelijk met een praktisch voorbeeld. Alison Alhamed : “Een bijzonder succesvol Instagram account is dat van de intussen wereldvermaarde West-Hollywoodiaanse haaractivist #guy_tang. Hij zet als het ware een standaard voor alle professionals uit de kappers- en beautysector. Zijn stijl is ook erg herkenbaar. Hij publiceert steevast esthetisch perfecte foto’s zonder daarbij gebruik te maken van filters (iets wat van primordiaal belang is als het over haarkleuren gaat) en ook voor- en nafoto’s , … : deze man heeft alles omarmd wat Instagram te bieden heeft. Zijn foto’s zijn meestal ook van de achterzijde van het kapsel getrokken zoals haarkappers en kleurspecialisten dat graag hebben. Zo kunnen ze mooi de toegepaste technieken bekijken. Een ander voorbeeld is #butterflyloftsalon in Los Angeles. De foto’s van Butterflyloft Salon & Spa zijn erg herkenbaar omdat ze de klanten steevast voor een muur met hetzelfde patroon fotograferen. Dat geeft een hoge mate van herkenbaarheid. Er zijn verschillende stylisten en kappers in dat salon aan het werk maar van zodra er een foto op Instagram verschijnt met die muur als achtergrond, weet je gelijk dat dit een creatie is van #butterflyloftsalon. Ook hier valt het op dat alle haarcreaties (op een aantal uitzonderingen na) steeds van de achterzijde zijn gefotografeerd.

Ere wie ere toekomt

Eens een Instagram-account populair wordt, groeit ook de behoefte om het fotomateriaal dat erop aanwezig is, te beschermen. Op dat vlak zijn er alvast heel wat mogelijkheden. Maggie Mulhern: “Je kan jouw fotomateriaal beschermen door een watermerk aan te brengen. Daar bestaan bepaalde apps voor zoals iWatermark. Belangrijk is wel dat het watermerk de esthetiek van de foto respecteert. Om nog even #guy_tang aan te halen: in zijn begindagen stond zijn watermerk in het groot dwars over de foto maar al gauw merkte Tang dat dit zowel de esthetiek van de foto als het praktische werkaspect stoorde. Andere kappers of geïnteresseerden konden door het watermerk niet altijd duidelijk zien hoe Guy Tang te werk was gegaan. Vandaag de dag lost hij dat prima op door het watermerk bijvoorbeeld de curve van het haar te laten volgen. Zo valt die vermelding veel minder hard op. Verder plaatst hij doorgaans ook verschillende kleine watermerken op strategische plaatsen in een foto. Zo wordt het moeilijk om een foto ongevraagd te hergebruiken. Vraag ook steeds toestemming aan je klanten om een welbepaalde foto waarop zij figureren te gebruiken. Vermeld daarbij steeds de correcte hashtags en captions (dat is de korte beschrijving die je onder een foto zet en die meestal bestaat uit sleutelwoorden, nvdr). Is jouw haarcreatie een samenwerking met bijvoorbeeld een kleurspecialist, voeg dan twee captions bij de haarcreatie: ééntje met je eigen naam en ééntje met die van de kleurspecialist. Ere wie ere toekomt. Voeg in je captions ook altijd de formules toe van de haarkleuringen. Dat is bij modernsalon.com zowat de meest gestelde vraag wanneer er een haarcreatie met een kleuring wordt gepubliceerd. Vertel er ook bij waarom de kleuring is gebeurd: was het een artistiek experiment ? Was de klant na jaren zelf zijn haren gekleurd te hebben op zoek naar een professionele oplossing ? Of was hij gewoon zijn vorig kleurtje beu? Dit zijn de zaken waarin (nieuwe) klanten of andere kappers geïnteresseerd zijn.”

Kort en simpel

Het belang van correcte, coherente captions bij een Instagram-foto mag dan ook niet worden onderschat. Maggie Mulhern: “Hou het kort en simpel, zet er gerust een leuke emoji (een smiley icoontje, …) bij om een bepaald gevoel uit te drukken maar blijf steeds bij de zaak. Tracht ook om niet te overdrijven met hashtags maar besef tegelijkertijd hun belang. Wanneer je zonet een kapselfoto hebt gepubliceerd op je Instagram-account, dan is het zaak dat een (kandidaat)klant die foto (en dus jou) ook kan vinden. Een minimum van vijf hashtags is aangewezen om je bereik ook effectief te maken, een maximum bepaal jezelf. Instagram gaat steevast een sein geven (meestal vanaf dertig hashtags) wanneer je hashtags tezamen met de captions te lang worden. Wij bevelen aan om geen hashtags in de captions de gebruiken maar een aparte commentpost te maken met alle hashtags. Eén van de hashtags die je kan gebruiken, moet zeker de stad zijn waar je salon is gevestigd. Kies ook een hashtag die de creatie typeert zoals #bestebalayage. Tag ook altijd jezelf in de commentpost. Vind je dat typen van al die hashtas een tijdrovende bezigheid dan kan je heel eenvoudigweg de bestaande captions kopiëren voor een volgende foto en dan enkel bijvoorbeeld de merken, het soort kapsel, … veranderen in functie van wat je haarcreatie van het moment is. Dat kopiëren en plakken helpt om sneller foto’s te kunnen posten.” Verder zal je ook merken dat wanneer je één van je eigen Instagram-posts gaat bewerken/aanpassen – dat doe je door op de drie puntjes rechts te klikken – je bovenaan ook een locatie kan toevoegen. Kies daarvoor op je telefoon bij ‘Privacy’: Locatievoorzieningen ‘aan’ en kies vervolgens in het menu bewerken van de post de optie bovenaan ‘locatie toevoegen’. Voeg daar de locatie toe waar de creatie werd gemaakt bijvoorbeeld Salon Zeven, Aarschot. Zo ziet de instagramgebruiker meteen over welk kapsalon het gaat.

Etenstijd is hét moment

Erg belangrijk is ook de frequentie en het tijdstip van de dag waarop je jouw foto’s publiceert. Alison Alhamed: “Wij adviseren om minimum één tot maximum drie foto’s per dag te publiceren. Dat doe je best op het ogenblik dat mensen aan het eten zijn: ontbijt, lunch of diner. Hou ook rekening met tijdsverschillen. Leef je bijvoorbeeld in New York City maar wil je mensen uit Stockholm (Zweden) warm maken voor jouw creaties, zorg dan dat je je foto’s publiceert op de momenten dat zij bijvoorbeeld aan het eten zijn. Tot slot: wees ook beleefd, heel vriendelijk en attent in jouw commentaren. Geef steeds op een constructieve en positieve manier feedback. Gegarandeerd krijg je dan positiviteit terug. Krijg je commentaren, reageer daar ook altijd dankbaar op. En geef zelf ook geregeld positief commentaar. Geef toe, wanneer jezelf van iemand commentaar krijgt op een post zal je zelf al snel naar het account van die persoon gaan kijken. Anderen doen dat ook wanneer ze van jou op één van een hun foto’s een leuk commentaartje krijgen. Het is net die betrokkenheid die maakt dat je groep volgers zal groeien. En daar is het bij Instagram-allemaal om te doen. Meer is beter.”

www.modernsalon.com
www.goldwell.nl

Pin It on Pinterest