Detox is de afkorting van detoxificatie, ook wel ontgiften of ‘ontslakken’, ook wel zuiveren genoemd. Neen, niet de Zuivering of Catharsis zoals in de Griekse tragedies of met vasten en olie zoals in Ayurveda, de 5000 jaar oude Indische levenswijsheid. Wel zuivering van de haren en hoofdhuid. Vandaag de zorg van zowel de kapper als zijn klanten.

ruin en lokken maken integraal deel uit van ons lichaam – dat net als deze planeet voor ongeveer 75% uit water bestaat – en beschikken over het merkwaardige vermogen tot zuivering, tot op een bepaald punt. Van de aarde weten we intussen dat ze op 1 augustus 2018 al Earth Overshoot Day* bereikte of met andere woorden dat we met z’n allen de draagkracht van de natuur overschrijden. En wij maken integraal deel uit van deze natuur.
Er bestaan heel wat middelen om het lichaam te ontgiften. Tijdens een detox kuur begin je met vasten en vervolgens reinig je de organen (de huid is ook een orgaan) door middel van dieet, massage, oliebaden en spoelingen, voedingssupplementen en in uiterste gevallen een darmspoeling. Je voelt je weer fit en daadkrachtig. In deze context focussen we meer bepaald op de hoofdhuid en het haar, al zijn deze ook onherroepelijk met buiten, de buitenlucht, water en het milieu verbonden.
Zuiveren en vasten is zo oud als de mensheid zelf. Volgens Russische wetenschappers zit vasten zelfs in onze genen en kunnen we daar allerhande aandoeningen mee genezen. Maar deze boodschap is met het Westerse kapitalisme en de sedentarisering verloren gegaan.

Anya Loonen

Ockhams’ razor

Detox is de basis van de eeuwenoude Ayurveda en sinds de jaren ’80 werd het woord vaak in cosmetica gebruikt. “Detox is een term uit de huidverzorging die al een aantal jaren in de haarcosmetica wordt gebruikt”, stelt Mario, labo, verantwoordelijke bij Carin Haircosmetics en ontwikkelde in 2018 een Detox shampoo in het Botéa Elements gamma. “Daar er concreet vraag was naar een detox shampoo, besloten wij het Botéa gamma en shampoo formules te verfijnen.”
15 jaar na de lancering van Botéa ziet Botéa Elements het licht. Op deze manier kan de knowhow gekoppeld worden aan de allernieuwste actieve ingrediënten en efficiënte werkstoffen om zo aan de vraag van de markt een doeltreffend antwoord te bieden.

Waarom nu precies DETOX?
Mario: “De meesten van ons leven of werken in of rond de stad. Omdat door onze bezoedelde stadsomgeving het haar beschadigd wordt door uitlaatgassen, UVB stralen en belast is met verrassend veel stofpartikels die met een gewone shampoo niet meer verwijderd kunnen worden. Voeg daar ook enkele lagen siliconen aan toe. Na een tijd, voor ieder verschillend, verliezen de haren aan volume, elasticiteit, worden deze poreus.”
Samen met een grondstoffenleverancier koos Carin Haircosmetics voor Moringa een schitterend medicinale boom, oorspronkelijk uit Noord-West-India. Deze wordt ook wonderboom genoemd.

Moringa is intussen een zeer goed omschreven en doeltreffend actief bestanddeel in cosmetica. Van welk onderdeel van deze wonderboom heeft u gebruik gemaakt?
Mario: “Wij gebruiken de zaden uit de peulvrucht omdat ze rijk zijn aan microproteïnes en ze werkelijk doen wat ze beloven. De haren zijn proper, hervinden elasticiteit en zijn gemakkelijk ‘doorkambaar’ voor wat betreft de mechanische eigenschappen. Vervolgens zijn er ook de zeer interessante herstellende, conditionerende eigenschappen. Deze ageren bovendien opbouwend zodat al na enkele shampoos het haar tot 40% herstelt. Daarnaast worden zelfs UVB stralen tegengehouden, de pH waarde is tussen 3-8 en er zijn geen siliconen meer nodig voor proper en gezond glanzend haar.

Zit de toekomst in de zuivere, natuurlijke producten?
“Bij Carin Haircosmetics vervangen we regelmatig een chemisch door een natuurlijk ingrediënt, als het voorhanden is en het levert dezelfde veilige resultaten op als het chemische, liefst. Maar er zal in haarcosmetica altijd een deel chemie nodig zijn. Als voorbeeld neem ik graag de Re-new Therapy, een pre-shampoo behandeling voor jeukende, geïrriteerde en/of vette hoofdhuid. De hoofdhuid ontspant en bloeddoorstroming verbetert. Door Piper Nigrum extract toe te voegen krijgt de Re-new Therapy ontsteking werende eigenschappen. Maar als er water in een formule zit en dat is vaak voor 70% zo, dan moet dat water op de eerste plaats van uitstekende, zuivere kwaliteit zijn en vervolgens moeten er bewaarmiddelen aan toegevoegd worden. Stel dat er koperresten in voorkomen, dan zullen die het kleurresultaat van het haar beïnvloeden.”

En wat in het labo ruim getest werd, tegen het licht gehouden van Ockhams’Scheermes**, trokken wij in de praktijk na bij kapsalon EVI in Stene. “Ik werk al jaren met het Carin Haircosmetics Botéa gamma. Deze ‘no nonsens’ producten doen echt wat ze beloven: grondig reinigen én verzorgen, de hoofdhuid gezond maken en houden. Een compact maar compleet gamma met een goede prijskwaliteit verhouding, met zeer effectieve formules in aangepast design, én bovendien van bij ons! Daarbij komt dat er echt naar de kapper wordt geluisterd. De klanten hadden nood aan een volumespray, vandaag is die er: een bestseller. Vrouwen die onze volumespray proberen, kunnen niet meer zonder.”

From down under

ELEVEN Australia Deep Clean Shampoo is een kersverse detox therapie. De shampoo met een hoge concentratie aan sinaasappeloliën reinigt in de diepte, terwijl zowel haar als hoofdhuid intens gehydrateerd blijven. Deze shampoo biedt het perfecte detox startpunt. Omdat de onzuiverheden en alle sporen van gebruikte styling producten worden weggenomen, maakt dat shampoo je haren helemaal schoon en schap je een maagdelijk canvas waarop je je persoonlijke haarroutine kan uitwerken. EA ontstond niet zomaar. De bedenkers en het creatieve team hadden een duidelijk doel voor ogen toen ze hun idee rond EA ontwikkelden. Haarverzorging hoeft niet ingewikkeld te zijn. Al te vaak worden kappers én consumenten overspoeld met marketingtechnieken die het gebruik van haarverzorging wel heel erg ingewikkeld maken. Geen overvolle schappen producten, wel compacte verzorgingslijnen die doen wat ze beloven. Vanaf het begin, geldt hier resoluut een andere, no-nonsense ‘from down under’ aanpak.

Het gaat de makers niet om het ophangen van eindeloze verhalen, wel om het brengen van een product dat werkt. Simpel. Naast shampoos en verzorging brengt EA een beperkt aantal styling producten. In één enkele oogopslag weet men wat ze doen. Zowel de consument als de kapper spaart tijd en foute keuzes uit.

Zwart Goud

O’right uit Taiwan biedt ongetwijfeld ’s wereld groenste haarverzorging producten. En er is meer: van bloeiende shampoo fles tot ‘floral box’ en zelfs een groene milieuvriendelijke hoofdzetel. Net als Steve Jobs zijn Apple werknemers heeft aangemoedigd om een groene levensstijl aan te nemen, promoot Steven Ko CEO O’right een cultureel rijk en milieuvriendelijke werk- en leefomgeving. “Elke kleine daad, van elk van ons kan grote veranderingen teweeg brengen. Onze producten zijn als kleine, groene zaadjes die wereldwijd worden rondgestrooid. Met deze groene hoop, geloven we dat we de toekomst duurzamer en mooier kunnen maken,” stelt Steven Ko.

“Geregeld geven we in Sint Laureins Formosa Hair Wash trainingen”, vervolledigt Wim Rotsaert “en zetten we elke dag een stap in de groene richting. Zelfs de koffiemachine is ecologisch verantwoord omdat we gebruik maken van verse koffiebonen, geen filters noch vervuilende metalen capsules.” Koffie en natuurlijk cafeïne extract is al sinds 2006 de basis van een gamma producten die de hoofdhuid zuiveren en weer in balans brengen.

Het betreft geen actief ingrediënt ‘an sich’. Van koffiegruis wordt olie geperst en hiermee vult men recycleerbare shampoo flessen en zaadjes die – mits het geschikte klimaat en bodem – ontkiemen. Na een jaar vergaat de fles en groeit een struik.
Cafeïne is een detox bestanddeel dat talg van hoofdhuid verwijdert en boosters als gember, fumaria extract, … vergezelt in Caffeine Botanical Scalp Revitalizer voor een jonge, soepele hoofdhuid, sterke haarwortels en dus voller haar. “Samen met onze klanten timmeren we aan een groene, een betere toekomst”, zegt Loredana Danese van Geoganic, sinds vier jaar een trendy salon én een milieubewust oord van welzijn in Hasselt. “Wij zijn met z’n allen verantwoordelijk voor onze gezondheid en deze van de planeet, elke dag werken we hier samen aan.”

Balans

Wanneer we de vraag stellen welke bestanddelen levensnoodzakelijk zijn op deze planeet, luidt het wetenschappelijk antwoord: een mix van natuurlijk en andere elementen: zuurstof, water, koolstof, stikstof en calcium vereist voor elk levend organisme op aarde. Het gaat er dus meer om een evenwicht tussen de elementen dan het uitsluiten van sommige. Door het rooien van zoveel bomen (Brazilië, Roemenië, Polen, Italië, China, India, Indonesië, …) spoelt niet alleen veel vruchtbare grond weg, de planeet moet het stilaan zonder deze longen rooien, zodat ’s nachts onze uitgeademde koolstofdioxide nergens meer omgezet wordt in zuurstof. De gevolgen zijn stilaan niet meer te overzien. Uiteraard dragen zeealgen ook veel bij tot dit mechanisme, maar oceanen zijn intussen danig met plastic vervuild en met verzuring bedreigd.

Meer detox

Sinds 2007 brengt Couleurs Gaïa haarkleuring met respect voor de natuur, dat staat gewoon in het Gaïa dna, zegt Benoît Bodineau. In Frankrijk werd het salon in Cholet – dat eveneens dienst doet als opleidingscentrum en centrum voor totaal welzijn met het “Développement durable mon coiffeur s’engage” label bekroond. Haarkleuring wordt hier werkelijk een haarverzorging, bijna zuivering waar zelfs zwangere vrouwen en vrouwen die chemo hebben ondergaan mogen gebruik van maken. De kleurkunst van de kapper is hier wel een vereiste om de gewenste resultaten te bereiken. De haren glanzen en blaken van gezondheid na een behandeling.

Dat is ook wat Ghislain Léger met Hairborist bereikt vandaag in Luik. Deze groene kapper bij uitstek is al met detox bezig sinds 1996 het jaar dat Phytodess het licht zag. Dessange bedacht dit detox salongamma als eerste om met groene, witte en gele klei met etherische oliën verrijkt, de hoofdhuid te zuiveren of te ontgiften. Heel innoverend in die tijd. Dessange ontwikkelde vervolgens een heel ritueel, beginnend met een diagnose én een Hair Spa waar ‘nature’ duidelijk rijmt met ‘plaisir’. Vandaag schenkt Phytodess 1% van de inkomsten aan de planeet. Met deze Phytodess filosofie als canvas groeide Ghislain Léger in de Bourgognestreek op. In 2012 opent hij zijn Espace Bien-Être in Luik waar zowel de haren, als het gezicht en de rest van het lichaam én de geest onder handen worden genomen. Vandaag draait de drie-eenheid op volle toeren, maar de weg is lang geweest en nog lang niet helemaal van imperfecties gezuiverd. De haren worden hier met 100% natuurlijke Hairborist pigmenten gekleurd. “Hier heet het een plantaardige verzorging met kleur”, zegt Ghislain. “Het is een lange weg geweest om klanten te bewijzen dat 100% natuurlijk altijd de voorkeur geniet. Het neemt tijd, vaker 3 uur voor een sessie en soms daarboven nog eens 3 dagen eer de kleur volledig aan de lucht ontwikkelt en bovendien nog enkele keren zal herhaald moeten worden voor optimaal resultaat. Maar één keer daar aangekomen, is er geen weg terug.”

Er is nood aan detox, voor ons allemaal en als kleuring daar bovendien ook nog toe bijdraagt, dan draagt de kapper een steentje bij tot het bouwen aan een duurzame planeet. Elke keer we iets van de planeet nemen, moeten we ook iets teruggeven. Zo is het eeuwen duurzaam verlopen, sinds de jaren ’60 hebben we daar een lap op gegeven. De mentaliteit moet wereldwijd veranderen.”

More Shades

“Het is schitterend wat wij met Botanéa van L’Oréal bereiken”, stelt Stéphanie Boutard-Kalin. “Onze klanten zijn vragende partij. Zij appreciëren het feit dat we enkel kruidenthee in de winter en gember/citroenwater in de zomer schenken. Velen kleuren hun haar niet maar als het natuurlijk is, willen ze af en toe wel een ‘fun’ kleur proberen. Wij begeleiden ze naar Botanéa. Ik gebruik mezelf liefst eerst als proefpersoon en ik ben een en ander gewoon. Er was een periode dat ik elke week van kleur veranderde. Het gaat nu iets rustiger, maar toch durf ik het aan; Het is heerlijk spelen met de 3 Botanéa pigmenten: henna, indigo, cassia plus lauw water. En no kidding, bij elke kleurbeurt is mijn haar sterker en gezonder. Geen uitgroei, wel vervaging, maar dat valt mee als je op tijd corrigeert of iets nieuws wil proberen.”

Ten slotte is DETOX steeds een work in progress, en dus meer een steeds zoeken naar evenwicht, want niets is goed niets is slecht, alles hangt af van de hoeveelheid. Zelfs water kan schadelijk worden voor het lichaam en voor de planeet. Als we maar met z’n allen beseffen dat we ALLEMAAL iets voor de planeet betekenen. Detox sluit plezier niet uit!
*Earth Overshoot Day is de dag waarop onze vraag naar natuurlijke grondstoffen het ecologische aanbod van de aarde overstijgt. In 2018 verbruikten we in zeven maanden alle grondstoffen die de aarde in 1 jaar kan produceren. Om onze honger naar grondstoffen te stillen, hebben we niet 1 maar 1,7 planeten nodig. Global Footprint Network berekent elk jaar EO Day aan de hand van de globale ecologische voetafdruk. Deze houdt rekening met de impact van de mens en zijn vraag naar voedsel, hout, vezels (katoen), uitstoot van CO2 door de verbranding van fossiele brandstoffen, constructie van gebouwen, wegen en andere infrastructuur, etc.

**Ockhams’razor of scheermes staat voor spaarzaamheid en diepe eenvoud, met het scheermes het overtollige weghalen, de essentie nastreven. Niet met gemakzucht te verwarren. Eenvoud is moeilijk.

Pin It on Pinterest